Zdravlje

Čokolada sa cinkom produžava život

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Čokolada sa cinkom produžava život
Konzumiranje čokolade, kafe i čaja zajedno sa cinkom produžava život, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Prema istraživanju Univerziteta Erlangen iz Nirnberga i Univerziteta Obern iz Alabame u SAD, ova kombinacija može da produži život štiteći od "oksidativnog stresa", koji se javlja prirodno, odnosno gasa koji vodi starenju i drugim bolestima kao što su rak, upale ili degenerativni poremećaji.

U cilju analize efekata cinka, poznatog po blagotvornim svojstvima u borbi tijela protiv bakterija i virusa, i antioksidantskog polifenola, koji se nalazi u čokoladi, kafi ili čaju, naučnici su kombinovali dva sastojka u laboratorijskim uslovima, piše list "Indipendent".

Polifenoli samostalno ne mogu da razbiju oksidativni stres, ali u kombinaciji sa cinkom mogu da stvore "megakompleksni" enzim koji štiti tijelo od štetnog otpadnog gasa koji je nus produkt ćelija.

Rezultirajuće jedinjenje slično je superoksidu dismutazi /SOD/, koje se javlja u prirodi, i koje takođe uništava gas i štiti tijelo.

Raniji pokušaji korištenja metala kao što su željezo ili bakar pokazala su da postoji "antioksidativni efekat", međutim oni takođe mogu da povećaju "oksidativni stres".

Cink je efikasan jer je manje toksičan od drugih materijala, zbog čega naučnici preporučuju dodataka cinka u ishrani radi jačanja zdravlja.

Vođa istraživačkog projekta doktor Ivana Ivanović-Burmazović rekla je da će u budućnosti vino, kafa, čaj ili čokolada biti dostupni sa dodatkom cinka.

Ona je dodala da to vino ne smije da sadrži alkohol "jer će bilo koji sadržaj alkohola uništiti pozitivne efekte ove kombinacije".

Prema ranijim istraživanjima, čokolada poboljšava pamćenje, smanjuje stres i čini čovjeka sretnijim.

Čuvajzdravlje.ba / NN