Zdravlje

Pet idealnih namirnica za doručak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet idealnih namirnica za doručak

Ono što jedete za doručak može uticati na vaše raspoloženje i osjećaj gladi tokom dana. Zato je važno napraviti dobar izbor.

Ovih pet hranjivih namirnica za doručak pomažu da lakše izgubite težinu, a da budete dovoljno siti.

1. Maline

Jedna šolja malina daje osam grama vlakana – to je više nego dvostruko više od šolje jagoda. Što se tiče razloga zbog kog su vlakna korisna, istraživanje sugeriše da konzumiranje više vlakana može podstaći gubitak težine.

Tokom dvogodišnje studije, istraživači su otkrili da je povećanje unosa vlakana za osam grama na svakih 1.000 unesenih kalorija rezultiralo gubitkom od dva kilograma.

2. Ovsena kaša

Ovas može pomoći gubitak težine na dva načina. Pun je vlakana, što vas duže održava sitim, a riječ je o ugljenim hidratima sa „sporim oslobađanjem“, koji, ako ih pojedete tri sata prije vježbanja, mogu vam pomoći da sagorite više masti, tvrdi studija.

Kaša takođe može biti izbor za doručak sa visokim sadržajem proteina. Na primer, jedna šolja daje 15 grama proteina, a ako je prelivena puterom od orašastih plodova, orašastim plodovima ili semenkama, ceo obrok može sadržati 20-30 grama proteina.

3. Jogurt

New England Journal of Medicine otkrio je koja je hrana u korelaciji sa promjenom težine, uključujući prvih pet namirnica koje promovišu gubitak težine – a jogurt je jedna od njih.

Mnogi jogurti takođe sadrže proteine i mogu pomoći onima koji žele da postanu mršaviji. Proteini su prirodno zasitni i potrebno im je više vremena za varenje nego jednostavnim ugljenim hidratima.

Rečeno je da je protein surutke najbolji za gubitak težine i prirodno se nalazi u jogurtu, kao i u obliku praha.

Za one koji ne žele da konzumiraju prerađenu surutku, uvrstite jogurt u doručak, ali izaberite običnu varijantu i dodajte sveže voće da smanjite kalorije i povećate vlakna.

4. Puter od kikirikija

Orašasti plodovi su prepuni proteina i vlakana kako biste bili duže siti i kako bi vam pomogli u gubitku težine. Maslac od orašastih plodova takođe pruža dobru dozu zdravih masti.

Uopšteno govoreći, orašasti plodovi su stekli „lošu“ reputaciju jer su bogati kalorijama i masnoćama, pa samim tim, kada se dodaju kašama ili jogurtu, taj obrok ima mnogo više kalorija. Ali, ovi plodovi mogu i dalje biti zadovoljavajuće zdrav doručak.

Dve kašike putera od kikirikija imaju nešto manje od 200 kalorija, sedam grama proteina i dva grama vlakana. Samo pazite sa doziranjem.

5. Jaja

Jedno veliko jaje ima šest grama proteina i 72 kalorije, što ga čini hranljivim izborom za doručak za gubitak težine.

I dok će vam samo jedenje bjelanaca pomoći da uštedite kalorije, takođe ćete izgubiti polovinu proteina (oko tri grama je u žumancetu).

Osim toga, žumance je bogato zdravim hranljivim materijama, kao što su kalcijum i antioksidanti koji štite oči – lutein i zeaksantin. Žumanca su značajan izvor holesterola u ishrani. Ali novija nauka sugeriše da holesterol u ishrani nije sam po sebi loš za zdravlje srca i istraživači misle da je jedenje jednog cijelog jajeta svakog dana dobro za većinu ljudi, prenosi Ona.

(Čuvajzdravlje.ba)