Zdravlje

Zapanjujući trijumf koncepta smanjenja štete od pušenja u Švedskoj

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zapanjujući trijumf koncepta smanjenja štete od pušenja u Švedskoj

Svojom nepokolebljivom politikom smanjenja štete od pušenja, Švedska je za 17 godina nadmašila cilj Evropske unije bez duhanskog dima, smanjivši stopu pušenja na 5,6% u 2023. godini.

Ako je bilo ikakvih sumnji o djelotvornosti politike smanjenja štete u uvođenju zemlje u eru bez duhanskog dima, Švedska ih je nedvosmisleno ušutkala svojim izuzetnim uspjehom. U snažnom dokazu njihove nepokolebljive predanosti javnom zdravlju, Švedska je na rubu da postane prva zemlja bez duhanskog dima u Evropi, nadmašivši ciljni datum Evropske unije za nevjerojatnih 17 godina.

Prema Europskoj mreži za prevenciju pušenja i duhana (ENSP) i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), zemlja stiče željeni status "bez dima" kada postotak odraslih pušača padne ispod 5% stanovništva. Švedska bi tekuće godine trebala postići ovu važnu prekretnicu, zahvaljujući sveobuhvatnom i vizionarskom pristupu koji je doveo do pada broja pušača s 15% na impresivnih 5,6% u posljednjih 15 godina.

Ključno za izvanredno postignuće Švedske je revolucionarna inicijativa vlade za smanjenje poreza i trošarina na proizvode za smanjenje štete, uključujući snus, proizvode koji zagrijavaju duhan, vajp, itd. Revolucionarna studija pod nazivom "Švedsko iskustvo: putokaz za društvo bez dima", čiji su autori istaknuti pojedinci u ovoj oblasti poput prof. Karla Fagerstroma, dobitnika medalje SZO-a 1999. za doprinos kontroli duhana, dr. Delona Humana, bivšeg savjetnika glavnog tajnika UN-a i tri glavna direktora SZO-a, te Anders Miltona, bivšeg predsjednika Svjetske liječničke udruge i predsjednika Komisije za snus u Švedskoj, bacaju svjetlo na švedski put prema ovom izvanrednom postignuću.

Nedavno predstavljena studija naglašava duboki učinak koji bi švedska strategija mogla imati ako bi ju usvojile druge države članice Evropske unije. Potencijal da se spasi nevjerojatnih 3,5 milijuna života samo u Evropi pojavljuje se kao uvjerljiv poticaj da se krene stopama Švedske. U središtu švedskog pristupa leži jasan naglasak na alatima za smanjenje štete, koji se smatraju manje štetnim za zdravlje i instrumentima u pomaganju pojedincima u njihovoj potrazi za oslobađanjem od ovisnosti o pušenju. Kako bi to olakšala, švedska je vlada uvela poreze na takve proizvode koji se kreću od 8% do 36% trošarine nametnute tradicionalnim cigaretama.

Mikael Damberg, ministar financija Švedske, objašnjava da je nacionalna porezna struktura na duhan i nikotin pomno osmišljena kako bi odražavala različite razine rizika povezanih s različitim proizvodima. Posljedično, artikli koji se smatraju štetnijima podliježu većim porezima, dok su cijene vajpa, snusa, proizvode koji zagrijavaju duhan i drugih bezdimnih alternativa značajno smanjene, što ih čini dostupnijim odraslim potrošačima koji traže bijeg iz kandži pušenja.

Švedski inovativni model besprijekorno spaja preporuke navedene u Okvirnoj konvenciji Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu duhana, obuhvaćajući mjere usmjerene na suzbijanje ponude i potražnje duhana. Međutim, ono što izdvaja Švedsku je njezino prihvaćanje proizvoda bez dima kao održive i manje štetne alternative. Priznajući značajan potencijal smanjenja štete proizvoda kao što su e-cigarete, nikotinske vrećice i uređaji koji zagrijavaju duhan Švedska potiče pušače da se prebace, prepoznajući da ovaj prijelaz nudi daleko bolju opciju za one koji se ne žele odreći nikotina u potpunosti.

Iznenađujući uspjeh Švedske s politikom smanjenja štete od duhana predstavlja nadahnjujući primjer koji ima odjeka daleko izvan njenih granica. S nepokolebljivom predanošću dobrobiti svojih građana, Švedska je zacrtala transformativni put prema društvu bez duhanskog dima.

(Čuvajzdravlje.ba)