Zdravlje

Do 2030. od upale pluća moglo bi da umre 11 miliona mališana

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Do 2030. od upale pluća moglo bi da umre 11 miliona mališana
Od upale pluća bi do 2030. godine moglo da umre gotovo 11 miliona djece mlađe od pet godina, upozoravaju stručnjaci povodom obilježavanja Svjetskog dana posvećenog borbi protiv ove bolesti.

Prema procjenama američkog Univerziteta "Džons Hopkins" i nevladinog udruženja "Spasimo djecu", od ukupno 10,8 miliona smrtnih ishoda, 1,7 miliona dogodiće se u samo dvije zemlje - Nigeriji i u Indiji.

U Pakistanu bi od te bolesti moglo umrijeti oko 700.000 djece, a u Kongu oko 63.000.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ pokazuju da je upala pluća prvi infektivni uzrok smrti među djecom. Ona uzrokuje 15 odsto ukupnog broja smrtnih ishoda među djecom mlađom od pet godina.

Upalu puća najčešće izazivaju infekcije uzrokovane bakterijama, ali i virusima, dok se gljivična pneumonija javlja rjeđe.

Miješane infekcije sa bakterijama i virusima mogu se javiti u 45 odsto infekcija kod djece i 15 odsto infekcija kod odraslih.

Bakterije su najučestaliji uzrok pneumonije, a vrsta streptokoka koji je izaziva /Streptococus pneumoniae/ izolovana je u gotovo 50 odsto slučajeva.

Do pluća bakterije najčešće dospijevaju udisajem iz grla ili nosa, a mogu se proširiti i krvlju, prenosi Srna.

SZO procjenjuje da je 2015. godine u svijetu od ove bolesti umrlo 922.000 djece mlađe od pet godina.

"Prevencija je moguća vakcinacijom, zadovoljavajućim načinom prehrane i poboljšanjem raznih faktora koji se odnose na životnu sredinu", ističe SZO.

Prema procjenama, na globalnom nivou mogao bi biti spasen 4,1 milion mališana kada bi se preduzeo niz jednostavnih mjera - veća stopa vakcinacije, pristup antibioticima i poboljšanje prehrane ugrožene djece.

"Nevjerovatno je da svake godine od bolesti koju smo u stanju da pobijedimo umre gotovo milion djece", upozorava Kevin Votkins iz udruženja "Spasimo djecu".

Čuvajzdravlje.ba