Obratite pažnju

Doktori upozoravaju na tri simptoma začepljenih arterija

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Doktori upozoravaju na tri simptoma začepljenih arterija
Foto: Ilustracija

Važno je da se brinemo o zdravlju srca jer su bolesti srca jedan od glavnih uzroka smrti globalno, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ove bolesti obuhvataju različite poremećaje i stanja koja utječu na funkciju srca, kao što su distribucija krvi i kisika u tijelu.

Začepljene arterije, poznate kao arterioskleroza, mogu biti ključni uzrok nekoliko ozbiljnih srčanih oboljenja i mogu potaknuti hitna medicinska stanja poput srčanog udara ili moždanog udara. Tokom vremena, arterije se mogu začepiti ljepljivim materijalom, poznatim kao plak, koji se sastoji od holesterola, kalcija i fibrina. Prepoznavanje simptoma je ključno jer začepljenje arterija obično napreduje postupno i često ne uzrokuje simptome sve dok ne postane ozbiljno.

Pritisak i bol u prsima

Čak i blaga bol ili pritisak mogu biti upozoravajući znakovi. "Klasični znak koronarne bolesti srca je bol u prsima, obično kao pritisak u sredini prsnog koša ili blago lijevo od njega, posebno tokom fizičke aktivnosti", objašnjava dr. Yang. Bol se također može osjetiti u rukama, često u lijevoj ruci, ili u vratu, gdje se nalaze arterije. Važno je napomenuti da je bol koja se javlja u mirovanju posebno zabrinjavajuća.

Kratkoća daha

ubrzan rad srca i lupanje srca mogu također upućivati na začepljene arterije, ističu liječnici. Kratkotrajno disanje tijekom fizičke aktivnosti ili čak dok se odmaramo može biti znak da srce nije u mogućnosti adekvatno pumpati krv zbog smanjenog protoka uzrokovanog začepljenjem arterija. Nedostatak kisika može izazvati i nepravilan rad srca, što rezultira ubrzanim pulsom. Ovi simptomi mogu biti posljedica grča koronarnih arterija ili začepljenja.

Vrtoglavica, mučnina i trnci u rukama i nogama su također mogući znakovi srčanih problema, posebno kod žena. Vrtoglavica može biti posljedica nedovoljnog protoka krvi. Začepljene arterije mogu uzrokovati i nejasne senzacije, poput pritiska ili trnaca, duž prsa, vrata ili ruku, zbog nervnih završetaka unutar srca. Ovi simptomi često nisu specifični i mogu biti lako zanemareni, ali je važno obratiti pažnju na njih, posebno ako se pojavljuju u kombinaciji s drugim simptomima, prenosi Index.