Dr. Migraine Brown objavila je na TikToku video o hrani koju treba izbjegavati. Riječ je o namirnicama koje se smatraju zdravima, a iz perspektive metabolizma to ustvari nisu.
“Sve te namirnice imaju ogroman glikemijski učinak nakon što ih pojedete. Što je veći uticaj na glikemiju, to je veći i uticaj insulina, a to nije dobro jer dovodi do insulinske rezistencije. Upravo je insulinska rezistencija osnovni uzrok svih bolesti povezanih s načinom života“, rekla je pomenuta doktorica pa pokazala grafiku bolesti koje uključuju bolesti srca, rak, masnu jetru, policistične jajnike, erektilnu disfunkciju, demenciju, migrenu, povišene telesne masnoće i dijabetes.
Prva hrana koju dr. Brown ne odobrava jesu – voćni sokovi. Oni ponekad imaju toliko šećera koliko i limenka gaziranog soka.
"Čak i nezaslađena varijanta može sadržavati čak 26 grama ugljenih hidrata, što je oko šest kašičica šećera. Sve to s vrlo malo vlakana“, objasnila je.
Sljedeće je voće: mango, ananas, banane i grožđe imaju jako puno šećera i treba ih tretirati kao desert, napomenula je doktorka. Slijedi ovseno mlijeko sa 15 grama ugljenih hidrata po šoljici.
"Da ne spominjem da su mnoge robne marke koje se kupuju u radnjama napravljene s konzervansima, gustinima i emulgatorima, a sve to nije dobro za zdravlje naših crijeva ili naše cjelokupno zdravlje“, istakla je dr. Brown.
Na četvrtom mjestu su ovsene pahuljice koje mnogi preporučuju kao zdrav izvor vlakana.
"Jedna šoljica ovsenih pahuljica ima oko osam grama vlakana, ali 62 grama ugljenih hidrata. Nije vrijedno toga, ljudi“, poručila je.
Na posljednjem mjestu su pirinćani krekeri. U dva krekera ima 70 kalorija, ali i 14 grama ugljenih hidrata i nedovoljno vlakana, što znači da nas neće zasititi.
Vlakna upijaju višak vode i regulišu stolicu. Ishrana s malo vlakana može dovesti do zatvora i sindroma iritabilnog crijeva,
(Cuvajzdravlje.ba)