Zdravlje

E-cigarete uništavaju ćelije koje su vitalne za imuni sistem

Autor: ČuvajZdravlje.ba
E-cigarete uništavaju ćelije koje su vitalne za imuni sistem
Istraživači su otkrili kako para iz e-cigarete onemogućava rad ćelija važnih za imuni sistem, koje se nalaze u plućima i potiču upalu. Ovo istraživanje totalno je suprotno široko rasprostranjenom mišljenju da su e-cigarete sigurne.

Neke zdravstvene institucije i dalje tvrde da su one manje štetne od pušenja standardnih cigareta, ali i da se ne bi trebale koristiti kao zamjena za cigarete.
Prethodne studije fokusirale su se na hemijski sastav tečnosti e-cigareta prije nego ispare. Ova studija se fokusirala upravo na paru. Testirana je na osam osoba koje nisu pušači.

Utvrđeno je da para izaziva upalu i oštećuje aktivnost alveolarnih makrofaga, stanica koje uklanjaju potencijalno štetne čestice prašine, bakterija i alergena. Neke od posljedica su iste kao kod pušača standardnih cigareta i ljudi koji imaju hronične plućne bolesti.

Promjene su uočene nakon 48 sati posmatranja u laboratorijskim uvjetima.

"Ne vjerujem da su e-cigarete štetnije od običnih, ali treba odbaciti mišljenje da su sigurne kao što su nas naveli da vjerujemo", rekao je profesor David Thickett s Univerziteta Birmingham gdje je rađena studija.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Thorax.

Čuvajzdravlje.ba / Klix