Pokazalo istraživanje

Efekti pušenja na imunološki sistem mogu trajati godinama

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Efekti pušenja na imunološki sistem mogu trajati godinama
Foto : Ilustracija

Pušenje duhana toliko je štetno za tijelo da mijenja imunološki sistem osobe, čineći je ranjivom na više bolesti i infekcija čak i godinama nakon prestanka, pokazalo je novo istraživanje.

Iako stopa pušenja opada , ono je još uvijek vodeći uzrok smrti koja se može spriječiti.

Vijekovima su doktori govorili pušačima da ta navika može dovesti do ozbiljnih problema poput raka pluća, srčanog ili moždanog udara, ali istraživanje objavljeno u časopisu Nature nudi još jedan razlog za prestanak pušenja. 

Istraživanje pokazuje kako pušenje smanjuje sposobnost tijela da se odmah i tokom vremena bori protiv infekcije, a također može izložiti riziku  hroničnim bolestima koje uključuju upalu, poput reumatoidnog artritisa i lupusa.

"Prestanite pušiti što je prije moguće", upozorila je koautorica studije dr. Violaine Saint-André, specijalistica biologije na Institutu Pasteur u Parizu.

"Ključna poruka naše studije, posebno mladima, jest da se čini da postoji značajan interes za dugoročni imunitet da se nikada ne počne pušiti'', dodala je. 

Naučnici su tokom vremena posmatrali uzorke krvi iz skupine od 1000 zdravih ljudi u dobi od 20 do 69 godina. Skupina je bila jednako podijeljena na muškarce i žene. 

Oni su željeli vidjeti kako 136 varijabli, uključujući stil života, socioekonomska pitanja i prehrambene navike – uz dob, spol i genetiku – utiču na imunološki odgovor. Izložili su uzorke krvi uobičajenim klicama poput bakterije E. coli i virusa gripe i izmjerili imunološki odgovor.

Najviše su uticali pušenje, indeks tjelesne mase i latentna infekcija uzrokovana virusom herpesa, a najveću promjenu izazvalo je pušenje. Imao je gotovo isti učinak na imunološki odgovor kao važni čimbenici poput dobi ili spola. 

Istraživanje je, također, otkrilo da što više neko puši, to se više mijenja njegov imunološki odgovor.

"Smanjenje bilo koje količine još uvijek je dobra stvar u smislu ovog utjecaja", rekao je Duffy.

Studija je pokazala da pušenje ima dugoročne posljedice na dva glavna oblika zaštite imunološkog sustava: urođeni odgovor i adaptivni odgovor. Uticaj na urođenu reakciju brzo nestaje kada neko prestane pušiti, ali uticaj na adaptivnu reakciju ostaje čak i nakon prestanka.