Zdravlje

Ekspanzivno širenje dijabetesa i opstruktivne bolesti pluća

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ekspanzivno širenje dijabetesa i opstruktivne bolesti pluća
Dijabetes i opstruktivne bolesti pluća ekspanzivno se šire u pandemijskim razmjenama u svijetu i predstavljaju značajan atak na zdravlje stanovništva, upozorio je danas šef Odjeljenja za internu medicinu Opće bolnice "Abdulah Nakaš" Dragan Stevanović.

Opća bolnica je povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa i Svjetskog dana opstruktivne bolesti pluća danas organizirala besplatne preglede pacijenata, a svi zainteresirani od 10.00 do 14.00 sati mogu izmjeriti visinu šećera u krvi i funkciju pluća u svrhu ranog otkrivanja tih bolesti.

Stevanović je naglasio da dijabetes 'prijeti' da sa trećeg dođe na drugo mjesto vodećih uzročnika smrti u svijetu, nakon trauma i kardio-vaskularnih oboljenja.

Međutim, naglašava da značajnom aktivnošću pacijenata i zdravstvenog osoblja, dijabetes tipa II se u velikoj mjeri može prevenirati, jer je to bolest neadekvatnog načina života, loše ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti.

Istakao je da ne postoji registar oboljeh od dijabetesa u BiH, prvenstveno zbog strukture države, ali i neadekvatne i nekonzistentne kontrole ministarstva zdravlja u smislu obaveznog prijavljivanja oboljelih.

- Imamo samo aproksimativne podatke koji govore da je oko deset posto populacije u BiH bolesno, ali tačnih podataka nemamo - naglasio je Stevanović.

Govoreći o opstruktivnim bolestima pluća, Stevanović je kazao da predstavljaju medicinski i socio-ekonomski problem, ali da se u značajnoj mjeri mogu prevenirati borbom protiv pušenja, ali i zagađenog zraka.

Iz svakodnevne prakse, naglasio je Stevanović, imaju podatke da je opstruktivna bolest pluća hronična i skupa, da zahtijeva česte hospitalizacije, upotrebu skupih lijekova i mašina, što vrlo opterećuje zdravstvene fondove te da bi ulaganje u prevenciju u konačnici sigurno bilo mnogo jeftinije.

Stevanović je zaključio da svaka ranije otkrivena bolest sprječava dugotrajne komplikacije koje pacijentima prave ogromne neprijatnosti u kvaliteti života, ali predstavljaju i značajan ekonomski problem za bh. društvo koje svakako siromašno.

Čuvajzdravlje.ba / FENA