Za samo deset minuta

Evo kako da poboljšate cirkulaciju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo kako da poboljšate cirkulaciju
Foto: Ilustracija

Dobra cirkulacija krvi ključna je za održavanje zdravlja i vitalnosti tijela. Loša cirkulacija može dovesti do različitih zdravstvenih problema poput hladnih ekstremiteta, umora ili čak ozbiljnijih stanja poput srčanih bolesti. Srećom, postoje brzi i jednostavni načini da poboljšate cirkulaciju u samo 10 minuta.

Vježbe smanjuju rizik od bolesti, pomažu u regulaciji telesne težine, jačaju kosti i mišiće, olakšavaju bolove u zglobovima, utiču na zdravlje mozga. Dovoljne su i male promjene u životnom stilu da ostvarite velike dobrobiti.

Mnogo se pravdaju time što nemaju dovoljno vremena da odlaze u teretanu ili novca za članarinu. Kod kuće je lako naći druga opravdanja – nema dovoljno prostora, nema trenera da vas podstiče i ispravlja, teško je naći motivaciju.

Starije osobe imaju i fizička ograničenja – teško se kreću, pate od bolova u zglobovima, neki su im pokreti neizvodljivi. Zato vam predlažemo odlične vježbe koje možete da radite čak i u stolici.

Imajte na umu da je dovoljno da im posvetite, za početak, samo desetak minuta dnevno i odmah ćete osjetiti bolju cirkulaciju i veću pokretljivost. A ako ih ponovite tri puta po deset minuta u toku dana, biće to ekvivalent polučasovnom vježbanju u teretani. Počnite odmah – svaki pokret ponovite desetak puta, a vremenom možete i da povećavate broj ponavljanja, prenosi NN.

Zato vam predlažemo odlične vježbe koje možete da radite u dnevnoj sobi ili u kancelariji. 

Protegnite se: Počnite s jednostavnim vježbama istezanja koje uključuju ruke, noge, leđa i vrat. To će potaknuti protok krvi i pomoći u opuštanju mišića.

Masaža stopala: Uzmite nekoliko minuta da masirate stopala kružnim pokretima prstiju. To može poboljšati cirkulaciju i osloboditi napetost u stopalima.

Vježbe disanja: Duboko disanje može pomoći u povećanju kisika u krvi i poticanju cirkulacije. Isprobajte nekoliko dubokih udisaja i izdisaja kako biste se osjećali osvježeno i energizirano.

Hidratacija: Pijte čašu vode kako biste hidratizirali tijelo i potaknuli cirkulaciju. Dehidracija može usporiti protok krvi, stoga je važno redovito pijuckati vodu tijekom dana.

Hodanje: Ako imate priliku, napravite kratku šetnju. Hodanje potiče cirkulaciju i pomaže u održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava.

Podizanje nogu: Lezite na leđa i podignite noge u zrak kako biste potaknuli protok krvi prema srcu. Ovo jednostavno vježba može poboljšati cirkulaciju u donjem dijelu tijela.