Postoje različite vrste

Evo kako da prepoznate koju glavobolju imate

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo kako da prepoznate koju glavobolju imate
Foto: Ilustracija

​Glavobolje mogu da budu veliki problem, a poslije dugog dana na poslu, one su posljednje što vam treba. A da li ste znali da postoje tri glavne vrste glavobolja? 

Klaster-glavobolje

Klaster-glavobolje su "najbolnije" i "najteže za liječenje". Kao što ime sugeriše, one se javljaju u klasterima (grupama) tokom dana, i to može da traje nedjeljama ili čak mjesecima.

Bol je obično na jednoj strani glave i obično je oko jednog oka. Epizode ​​mogu da nastanu veoma brzo i mogu se vrlo brzo završiti, ali mogu da traju od 15 minuta pa sve do tri sata.

Ako imate posla sa ovom vrstom glavobolje, postoje neke stvari koje možete učiniti da ublažite bol. Naime, nazalni triptani mogu pomoći, kao i terapija kiseonikom. Pokazalo se da specijalni uređaji koji izazivaju električne impulse dosta pomažu u ublažavanju bolova. Lijekovi također mogu da budu od koristi onima koji pate od dugotrajnih klaster glavobolja, pa je vrijedno potražiti savjet od svog ljekara opšte prakse.

Tenzione glavobolje

Zbog tenzionih glavobolja možete da se osjećate kao da vam je glava "stisnuta", pri čemu se bol često javlja sa obje strane glave, a ponekad utiče i na lice i vrat. Ove glavobolje obično izazivaju stres, unos kofeina ili problemi sa mišićima.

Da biste se uhvatili u koštac sa njima, ključno je da utvrdite i riješite osnovni uzrok, iako postoje i drugi tretmani.

Migrene

Kada je riječ o migrenama, oboljeli obično osjećaju bol samo na jednoj strani glave i da mogu iskusiti dodatne simptome kao što su često mokrenje i stalni umor, a ukočen vrat je jedan od uobičajnih simptoma.

Ljudi mogu primjetiti "znakove upozorenja" prije nego što migrena uopšte udari, uključujući osjećaje kao što su trnci ili "cik-cak" obrazac u njihovoj viziji. Neki pojedinci mogu čak početi da osjećaju vrtoglavicu ili da se "bore" sa govorom.