Niz razloga

Evo zašto prekomjerno spavanje može biti štetno za zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo zašto prekomjerno spavanje može biti štetno za zdravlje
Foto: Ilustracija

Jeste li ikada pomislili da možete pretjerati sa spavanjem? Iako se čini da bi više sna moglo samo poboljšati vaše zdravlje, istina je malo složenija.

Prekomjerno spavanje može izazvati neobične i ponekad ozbiljne posljedice po vaše zdravlje. Evo zašto bi trebali paziti koliko vremena provodite u krevetu.

Rizik od srčanih problema

Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno spavaju više od 9 sati noću imaju povećan rizik od srčanih bolesti. Prekomjerno spavanje može poremetiti prirodne ritmove srca i povećati krvni pritisak, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Pogoršanje mentalnog zdravlja

Iako je san ključan za mentalno zdravlje, previše sna može imati suprotan učinak. Prekomjerno spavanje povezano je s povećanim rizikom od depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja. Previše vremena provedenog u krevetu može doprinijeti osjećaju beskorisnosti i manjku motivacije.

Povećan rizik od pretilosti

Čini se paradoksalno, ali višak sna može dovesti do povećanja tjelesne težine. To je zato što duže spavanje može poremetiti metabolizam i povećati želju za hranom, što može rezultirati prekomjernim unosom kalorija i nakupljanjem masnoća.

Smanjena produktivnost i motivacija

Dok je odmor ključan za obnovu energije, previše sna može imati suprotan učinak. Prekomjerno spavanje može dovesti do osjećaja letargije, smanjene koncentracije i nedostatka motivacije za obavljanje svakodnevnih zadataka. To može uticati na vašu produktivnost i uspjeh u školi ili na poslu.

Povećan rizik od dijabetesa

Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno spavaju više od 9 sati noću imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Prekomjerno spavanje može poremetiti nivo glukoze u krvi i smanjiti osjetljivost na inzulin, što može doprinijeti razvoju dijabetesa.


Iako je važno dobiti dovoljno sna za održavanje optimalnog zdravlja, jednako je važno paziti da ne pretjerujemo. Prekomjerno spavanje može imati ozbiljne posljedice po naše fizičko i mentalno zdravlje. Stoga, umjesto da se prepustite dugim satima u krevetu, pokušajte održavati redovnu rutinu spavanja i osigurati da dobijete dovoljno, ali ne previše sna. Vaše tijelo i um će vam biti zahvalni!