Listerija

Evropa bilježi rekordne slučajeve trovanja hranom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evropa bilježi rekordne slučajeve trovanja hranom
Foto: Freepik

Broj slučajeva teškog trovanja hranom uzrokovanog bakterijom Listeria monocytogenes porastao je širom Evrope tokom 2024. godine, upozoravaju Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u najnovijem zajedničkom izvještaju.

Prema podacima iz izvještaja, zabilježeno je više od 3.000 potvrđenih infekcija listerijom, a gotovo 70 posto pacijenata zahtijevalo je bolničko liječenje. Svaka dvanaesta osoba oboljela od ove bakterije – uglavnom starije osobe i ljudi s oslabljenim imunitetom – izgubila je život.

Listerija u gotovoj hrani, najčešće u fermentisanim kobasicama

Listerija uspijeva u vlažnim i hladnim okruženjima i može preživjeti čak i rigorozno čišćenje. Najčešće se nalazi u gotovim proizvodima poput salamura, hladnih jela, mekih sireva i delikatesnog mesa.
Izvještaj navodi da je do 3% gotovih jela imalo nivoe Listerije iznad sigurnosnih granica, a fermentisane kobasice bile su najčešće kontaminirane.

“Čak i ako je kontaminacija rijetka, listerija može izazvati teške komplikacije, što je čini jednom od najopasnijih bakterija koje pratimo”, rekao je Ole Heuer iz ECDC-a.

Ukupno 6.558 epidemija trovanja hranom u 2024.

U Evropi je tokom 2024. zabilježeno 6.558 epidemija trovanja hranom, što je povećanje od 14,5% u odnosu na godinu ranije. Iako su se broj slučajeva i hospitalizacija povećali, broj smrtnih ishoda je blago opao.

Promjene prehrambenih navika – naročito porast konzumacije gotovih jela – nehigijensko rukovanje hranom i starenje populacije doprinose rastu broja infekcija.

Salmonela je i dalje glavni uzrok višedržavnih epidemija, a najčešći izvor ostaju jaja i proizvodi od jaja. Agencije upozoravaju i na dugogodišnji porast slučajeva salmonele na evropskim živinarskim farmama te navode da je samo 14 država članica EU ispunilo propisane ciljeve za suzbijanje ove bakterije.

Kako se zaštititi?

Stručnjaci preporučuju sljedeće mjere zaštite u domaćinstvu:

  • držati frižider na 5°C ili niže,
  • konzumirati gotova jela prije isteka roka,
  • temeljito termički obraditi meso,
  • odvajati sirove od kuhanih namirnica,
  • prati ruke, kuhinjske površine i pribor nakon rada sa sirovom hranom.

Posebno ranjive grupe – starije osobe, trudnice i osobe sa slabijim imunitetom – savjetuje se da izbjegavaju visokorizične proizvode poput gotovih jela, nepasterizovanog mlijeka i mekih nepasterizovanih sireva.

Stručnjaci naglašavaju da zaštita ovih grupa zahtijeva kombinaciju pouzdane kontrole u proizvodnji hrane, dobrog nadzora i pažljivih navika u domaćinstvu.