Na prirodan način

Glavobolja izazavna promjenom vremena? Imamo savjete kako da je ublažite

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Glavobolja izazavna promjenom vremena? Imamo savjete kako da je ublažite
Foto: Ilustracija

Mnogi ljudi se suočavaju s glavoboljama tokom promjena vremena i vrućih ljetnih dana. Obično se manifestiraju kao tup bol ili pritisak u gornjem dijelu glave, često praćeni umorom, pospanošću, nedostatkom koncentracije i sporijim obavljanjem svakodnevnih aktivnosti.

Srećom, postoje načini za ublažavanje ovih simptoma prije nego što posegnete za tabletama. Preporučuje se prvo osvježenje hladnim tušem ili umivanjem hladnom vodom, što može smanjiti bol. Također je korisno prošetati na svježem zraku ako je moguće.

Važno je osigurati adekvatan unos tekućine, jer dehidracija može biti jedan od uzroka glavobolje. Preporučuje se redovno pijenje vode ili svježe cijeđenih sokova, te izbjegavanje gaziranih pića i alkohola koji mogu povećati gubitak elektrolita.

U prehrani se preporučuje konzumacija zdravih ugljikohidrata poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, te namirnica bogatih kalijem, magnezijem i kalcijem kao što su krompir, orašasti plodovi i zeleno lisnato povrće.

Uzimanje biljnih čajeva ili umjerene količine kofeina može pomoći u razbuđivanju, ali treba biti oprezan s prekomjernim unosom kofeina koji može uzrokovati dehidraciju.

Važno je također izbjegavati dijete koje drastično smanjuju unos ugljikohidrata, jer to može dovesti do niskih nivoa šećera u krvi i izazvati glavobolju.