Znamo koliko su gljive dragocjene za ljudsko zdravlje, ali nova studija pokazuje da mogu da imaju i veoma važnu ulogu u očuvanju kognitivnih funkcija kod starijih osoba.
Istraživači sa Univerziteta u Singapuru zaključili su da ljudi koji tokom života jedu gljive više od dva puta sedmično (najmanje 300 grama), imaju za 50 odsto manji rizik od nastajanja blagih kognitivnih oštećenja u trećem dobu.
Stručnjaci pretpostavljaju da je razlog za to jedinstveni antioksidans ergotionein, sa jakim protivupalnim dejstvom, koji se nalazi u svakoj vrsti gljiva.
Ako nemate naviku da jedete gljive, vreme je da počnete da ih redovno konzumirate.
(Cuvajzdravlje.ba)
evo šta trebate znati
Zašto djeca predugo ostaju bez tekućine prije operacije i kako to utiče na njih?
savjeti za očuvanje ravnoteže
Stres koji iscrpljuje: Kako prepoznati i zaustaviti njegov uticaj?
Lako primjenjivo
Savjet ljekara: Tri ključne navike za zdravija crijeva
srčani problemi