Zdravlje

Greške koje često pravimo tokom pripreme jela

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Greške koje često pravimo tokom pripreme jela

Greške tokom kuhanja svakom se dešavaju, a vrlo jednostavna pravlia mogu pomoći da vaš trud oko kuhanja da odlične rezultate.

Ako je jedna od vaših odluka da naučite da kuhate ili da naučite da kuhate bolje, možete početi tako što ćete naučiti koje greške najčešće pravimo kada pripremamo jelo.

Ne probate jelo tokom pripreme

Da jelo koje pripremate ne bi bilo neukusno, premalo ili previše začinjeno tokom pripreme i pred kraj uzmite kašiku i probajte malo. To je pouzdan znak da li ste uspjeli u zamisli da obradujete ukućane.

Otvarate rernu često tokom pečenja

Kada pripremate tijesta, važno je da ne otvarate rernu često, jer mijenjate temperaturu rerne i pecivo ili kolač ne nadođu kako treba.

Pečete krompir odmah nakon ljuštenja

Da bi vam pečeni krompiri ispali savršeno, potrebno je da krompire nakon ljuštenja držite u vodi bar pola sata. Poslije toga je važno da ih dobro osušite prije nego što ih stavite u sud za pečenje.

Korištenje cijelih čenova bijelog luka

Kada se dodaje jelima, bijeli luk treba da se zgnječi ili isjecka na komadiće. Na ovaj način on daje najbolju aromu obroku i najzdraviji je.

Kuhanje riže u otvorenoj šerpi

Ako želite da vam kuhana riža ispadne kako treba, prvo je isperite vodom. Nakon toga je stavite u šerpu sa vodom (razmjera riže i vode za rižu dugog zrna je 1:2, a kratkog zrna 1:1,25) i uključite ringlu na visoku temperaturu. Kada voda provri, smanjite temperaturu i poklopite šerpu. Ostavite rižu da se kuha 18 minuta, u slučaju da je dugog zrna, ili 15 minuta, u slučaju da je kratkog zrna.

Dodavanje brašna u vruću vodu

Ako u mješavinu koja se krčka dodate brašno, ono se neće dobro rastvoriti, već će se napraviti grudvice brašna. Da biste to izbjegli, prvo stavite brašno u čašu sa mlakom vodom, dobro ga promiješajte, i tek onda ovu gustu tečnost sipajte u svoj obrok.

Ne procijedite pastu čim je kuhana

Kada je pasta kuhana, odmah je procijedite. Ako to ne uradite, upiće previše vode i postaće gnjecava.

Ne miješate hranu u tavi

Veoma je važno da miješate hranu dok se krčka u tavi. Cilj je da se povrće, meso, pasta ili riža ne zalijepe i zagore, ali i da se ravnomjerno skuhaju, izdinstaju ili proprže.

Predugo dinstate povrće

Različito povrće zahtijeva različito trajanje termičke obrade. Vodite računa da ne pretjerate, jer će tako izgubiti sve hranjive sastojke. Bolje je da bude poludinstano.

Stavljate previše namirnica u posudu za kuhanje

Da bi se hrana ravnomjerno dinstala, potreban joj je prostor. Zato sipajte manju količinu isjeckanih namirnica kako biste spriječili da hrana zagori. Umjesto pokušaja da 'nagurate' namirnice, bolje je uzeti veću posudu.

Ostavljanje lovorovog lista predugo u obroku

Gulaši, paprikaši, čorbe i sva druga jela u koja stavljate lovorov list dobiće gorak ukus u slučaju da ovaj začin ostavite predugo da stoji u njima tokom pripreme. Najbolje je da lovorov list stavite u jelo deset minuta prije završetka procesa kuhanja i onda ga odstranite.

(Cuvajzdravlje.ba)