Topla čokolada ili piće bogova, kako su je nazivale stare civilizacije Asteka, nije uzalud dobila takav epitet - kakao prah i čokolada cijenjeni su vijekovima unazad, te im se pripisuju i afrodizijačka svojstva, a prema legendi Asteka topla čokolada smatrana je pićem bogova u raju.
Naime, iako se topla čokolada uglavnom konzumira zbog užitka, ona ima i svoja ljekovita svojstva zbog antioksidansa koji se nalaze u kakaou - sve do 19. vijeka u medicini koristila se kao lijek za želučane probleme, a danas znamo da će ovaj čarobni čokoladni napitak ublažiti i kašalj, kao i da povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem.
Napitak se obično pravi od čokolade ili kakao praha, toplog mlijeka, vode, slatke pavlake, šećera, a popularan je u cijelom svijetu i pravi se na različite načine. Kakao je osnova svih napitaka, a uglavnom se razlikuju po gustoći ili dodatnim aromama.
Na primjer, u Italiji je topla čokolada gusta, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama uobičajeno da je ona rijetka.
Postoje i kupovne verzije, ali, naravno, ovu čokoladnu čaroliju možete i sami napraviti. S ukusima se takođe može eksperimentisati dodacima čilija, đumbira, cimeta, komadića narandže, likera, ruma, vina ili raznih aromatičnih ukusa čokolade, a ukrasiti šlagom, keksićima...
Topla čokolada s umućenom slatkom pavlakom najnoviji je viralni recept kojeg ćemo vrlo rado isprobati tokom hladnih i kišnih dana.
Recept
Sastojci:
2 kašike kakao praha
šećer (po ukusu)
1 dl slatke pavlake
1 dl mlijeka
Priprema:
U posudi pomiješajte kakao prah, šećer i slatku pavlaku, te sastojke miksajte malim mikserom za kafu ili klasičnim mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Željenu količinu smjese koju ste dobli stavite u veću šolju, dodajte toplo mlijeko, promiješajte i dobili ste savršenu toplu čokoladu. Ako želite, postupak može biti i obrnut - u šolju prvo sipajte toplo mlijeko, pa na vrh dodajte nekoliko kašika smjese.