Poboljšajte zdravlje

Izbjegnite dodatno opterećenje očiju koristeći pet jednostavnih metoda

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Izbjegnite dodatno opterećenje očiju koristeći pet jednostavnih metoda
Foto: Ilustracija

Zaštita i njega očiju ključni su za održavanje dobrog vida i općeg zdravlja očiju. Svakodnevno izlaganje ekranima dodatno opterećuje naše oči, pa je važno osigurati im kvalitetan odmor. Evo pet jednostavnih koraka koje možete primijeniti kako biste poboljšali zdravlje svojih očiju.

1. Koristite pravilo 20-20-20

Jednostavan način za sprječavanje naprezanja očiju jest ograničavanje vremena provedenog na aktivnostima koje zahtijevaju intenzivan fokus. Pravilo 20-20-20 preporučuje pomicanje fokusa s takvih aktivnosti svakih 20 minuta na objekt udaljen šest metara i to najmanje 20 sekundi. Također je važno uravnotežiti takve aktivnosti s drugim koje zahtijevaju različito korištenje očiju, poput kratke šetnje za vrijeme pauze za ručak ako ste veći dio jutra proveli za računarom, piše Živim.hr

2. Održavajte odgovarajuću udaljenost

Izuzetno je bitno održavati pravilnu udaljenost i optimalan položaj tokom rada s digitalnim uređajima. Zaslon bi trebao biti postavljen na udaljenost koja je udobna za vaše oči, te bi trebao biti na razini očiju ili nešto ispod njih, kako biste izbjegli neugodno nagnuće glave prema dolje. Ovo pravilo vrijedi i za držanje mobilnih uređaja.

3.  Pronađite odgovarajuće svjetlo

Neprikladno osvjetljenje, bilo da je prejako ili preblago, može dodatno opteretiti oči. Kada se intenzivno koncentrirate na neku aktivnost poput čitanja, idealno je da svjetlo dolazi iznad vas ili iz vaše stražnje strane. Također je važno osigurati da su ekrani koje gledate dovoljno osvijetljeni kako bi se smanjilo naprezanje očiju.

4. Koristite kapi za oči

Dugo intenzivno gledanje zaslona može rezultirati značajnim smanjenjem broja treptaja očiju u minuti. Kad manje trepćete, oči postaju suhe i postajete razdražljivi. Korištenje kapi za oči poput umjetnih suza može pomoći u rješavanju problema. Alternativno, možete pokušati češće treptati dok koristite ekran kako biste spriječili ponavljanje.

5. Zatvorite oči i odmorite se

Ako ne možete držati oči otvorene i bole vas, to može biti signal da im treba odmor. U takvoj situaciji jednostavno sjednite ili lezite i zatvorite oči. Pokušajte držati oči zatvorene, misli opuštene i što je moguće nefokusirane. Nastavite to raditi nekoliko minuta, dok se ne počnete osjećati malo bolje.