Posebna studija pokazala je da oni koji jedu pet ili više jabuka nedjeljno imaju zdravija pluća od onih koji ih jedu manje ili ih uopšte ne jedu.
Jabuke su zdrave i zato što olakšavaju probavu, a sadrže i korisne materije koje stimulišu imuni sistem. Ovo voće obiluje mnogobrojnim vitaminima i mineralima, jabukovom, limunskom, mravljom kiselinom i prirodan je izvor ugljenih hidrata.
Pektin ili voćni žele jabuke efikasno apsorbuje vodu i toksične materije u crijevima. Na taj način jabuka eliminiše otrove iz organizma. Ako se jede u kombinaciji sa drugom hranom, proces razgradnje može da traje nekoliko sati, tako da je savjet da se jabuka pojede pola sata prije obroka ili nekoliko sati poslije.
Zdravstvene dobrobiti jabuke su mnogobrojne. Značajna je i zbog toga što sprječava razvoj srčanih bolesti, reguliše šećer u krvi, poboljšava vid i krvnu sliku, snižava pritisak i sprječava gubitak tonusa mišića.
Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Ako se oguli kora ostaje svega 2,1 grama ovih značajnih hranljivih materija. To je razlog zašto je preporučljivo da se jede neoljuštena jabuka.
Čaj od kore
Studija sprovedena na univerzitetu Kornel, pokazala je da jedinjenje poznato po imenu terpen, koje se nalazi u kori jabuke, može da spriječi ili ubije postojeće ćelije raka u laboratorijskim uslovima.
U praktičnoj primjeni u tu svrhu može da posluži čaj od kore jabuke. Potrebno je šaka kore, od tri do četiri šolje vode, pola kašičice cimeta, jedna kašika meda i jedna kašika limunovog soka. U posudu stavite sve sastojke, osim meda, i kuvajte oko 15 minuta. Procijedite, dodajte med i uživajte u savršeno zdravom napitku.
Čuvajzdravlje.ba / VN