Korisni savjeti

Kako pravilno očistiti uho i održati zdravlje sluha?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako pravilno očistiti uho i održati zdravlje sluha?
Foto: Ilustracija

Pravilna higijena uha ključna je za održavanje zdravlja uha i prevenciju mogućih infekcija ili oštećenja sluha. Čišćenje uha treba obavljati pažljivo i nježno kako bi se izbjegle moguće komplikacije. 

1. Koristite samo vanjske metode čišćenja

Nikada ne pokušavajte čistiti uho štapićima za uši ili drugim oštrim predmetima. To može gurati ušni vosak dublje u uho, uzrokovati iritaciju ili čak oštetiti bubnjić.

2. Koristite toplo ulje

Ako imate problema s ušnim voskom, kapnite nekoliko kapi toplog ulja (poput maslinovog ili bademovog ulja) u uho. Lezite na boku tako da zahvaćeno uho bude okrenuto prema gore i ostavite ulje da djeluje oko 10 minuta. Toplo ulje omekšat će ušni vosak i olakšati njegovo izbacivanje.

3. Isperite uho

Nakon što ulje omekša ušni vosak, možete isprati uho toplom vodom. Koristite špricu za uši napunjenu toplom vodom i nježno isperite uho. Budite oprezni da ne koristite previše sile kako ne biste oštetili bubnjić.

4. Upotrijebite komercijalne proizvode

Ako imate problema s ušnim voskom ili vodom u uhu, možete koristiti komercijalne proizvode za čišćenje uha. Postoje različite kapi za uši ili sprejevi koji pomažu u omekšavanju ušnog voska i uklanjanju vode iz uha.

5. Posjetite doktora

Ako imate ozbiljnije probleme s uhom poput začepljenja ušnog kanala ili infekcije uha, važno je posjetiti doktora. On će moći pružiti odgovarajuću dijagnozu i liječenje kako bi se riješio problem i spriječile komplikacije.

Napomena: Ako osjetite bilo kakvu bol, svrbež ili promjenu u slušnom kapacitetu nakon čišćenja uha, odmah prestanite i posavjetujte se s doktorom. To može biti znak iritacije ili infekcije koja zahtijeva medicinsku intervenciju.