Zdravlje

Kako spriječiti pojačano znojenje?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako spriječiti pojačano znojenje?
Promjenjivo razdoblje između sezona jedan je od krivaca za neugodne krugove ispod ruku. Što god odjenuli niste spremni za dnevne skokove u temepraturi. Mada, postoje rješenja kako i tome doskočiti.

Neka vaš stres uzrokovan znojenjem prestane uz pomoć ova četiri trika.

1. Ništa bez lične higijene

Držanje do higijene je svakako jedan od najboljih načina za borbu protiv neugodnih krugova i mirisa. Redovitim tuširanjem vaše će tijelo biti čisto i suho što je neizbježno za borbu protiv pojačanog znojenja. Ako s time imate problema, tuširajte se jednom dnevno ili barem oplahnite pazuhe. Uklanjanje dlačica britvicom ili voskom neće umanjiti količinu znojenja, ali će spriječiti da se znoj zadržava na vašem pazuhu. Neizbježan korak je i korištenje antiperspiranta za zaštitu od znojenja poput Nivea Protect&Care roll-ona ili dezodoransa.

Uz brigu o oličnoj higijeni bitno je održavanje čiste odjeće. Ukoliko se učestalo znojite perite majice nakon jednog nošenja jer za neugodan miris nije krivo trenutno znojenje nego i ostatci bakterija od već osušenog znoja.

2. Pripazite što jedete

Jedan od faktora koji dovodi do neugodnog mirisa tiokom znojenja je i način prehrane. Fina i začinjena hrana može vam prouzrokovati probleme ako ste skloni pretjeranom znojenju, zato je važno osvjestiti koje prehrambene navike treba promijeniti. Povrće poput luka i češnjaka, te kupusnjača sadrže veliku količinu sumpora zbog kojeg će vam znoj imati jedak miris tokom sušenja, a neki začini poput kumina i curryja takođe mogu pojačati neugodne mirise.

3. Pamuk prije poliestera

Teško je odoljeti trendi modelima u dućanima, tu nema polemike, ali pojedini komadi iako izgledaju očaravajuće, često su od razno raznih mješavina tkanina. Ako je pojačano znojenje vaš problem, svakako bacite pogled na etiketu prije kupnje.

Izbjegavajte tkanine poput svile, poliestera i najlona u kojima vaše tijelo neće moći komotno disati. Sigurni smo da ćete pronaći it komade od pamuka, lana, pa čak i vune u kojima ćete izgledati i osjećati se sjajno, piše Zadovoljna.hr.

4. Izbjegavajte odjeću svijetle boje

Ako vam se ipak potkrao komad odjeće koji 'ne diše', jedan od trikova je da višeslojnim odjevanjem sakrijete tragove znojenja. Neka vam prvi sloj bude potkošulja ili majca kratkih rukava koja će spriječiti da neugodni krugovi probiju do ostalih slojeva odjeće. Ovaj trik možete primjeniti i na topiće tako da preko njih prebacite laganu jaknu. Ako vam vrućine ne dozvoljavaju višeslojno odjevanje birajte odjeću prema bojama na kojoj se tragovi znoja neće isticati. Bijela boja i uopšteno svijetlija odjeća otkrit će vašeg neprijatelja, dok će ga tamniji tonovi prikriti.

(Cuvajzdravlje.ba)