Evo i koja

Kardiolozi: Jednostavna navika može sniziti krvni pritisak tokom noći

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kardiolozi: Jednostavna navika može sniziti krvni pritisak tokom noći
Foto: Ilustracija

Hipertenzija predstavlja ključni faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, posebno koronarne srčane bolesti i moždanog udara, ali također i za hronične bolesti bubrega, srčano zatajenje, aritmije i demenciju. Stoga je iznimno važno paziti na krvni pritisak, koji bi idealno trebao biti ispod 120/80 mmHg. Ako se krvni pritisak poveća iznad 140/90 mmHg, to ukazuje na prisutnost visokog krvnog pritiska, odnosno hipertenzije.

Postoje farmaceutski lijekovi za kontrolu i snižavanje krvnog pritiska, ali isto tako, nekoliko jednostavnih promjena u načinu života može biti jednako djelotvorno. Jedan od ključnih koraka u snižavanju krvnog pritiska je smanjenje unosa natrija. Preporučuje se da dnevno unosimo manje od 1500 mg natrija. Međutim, tipična zapadnjačka prehrana često sadrži čak 3500 mg natrija ili čak više.

Prema savjetima doktora, prehrana s niskim unosom natrija može imati isti učinak kao i uzimanje jednog do dva lijeka za snižavanje krvnog pritiska. Ovo je potvrđeno i naučnim istraživanjima. Studije iz 2019. godine pokazuju da visok unos natrija može povećati krvni pritisak, djelomično zbog zadržavanja tekućine i promjena u strukturi i funkciji arterija.

Iako pravilna prehrana igra značajnu ulogu u održavanju zdravog krvnog pritiska, dodatno mogu pomoći i održavanje zdrave tjelesne težine, dovoljno sna (idealno 6 do 8 sati noću), ograničavanje konzumacije alkohola te redovna aerobna tjelesna aktivnost. Sve ove promjene u načinu života mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje srca i krvnih žila.