Zdravlje

KCUS: Klinika za očne bolesti uvela nove dijagnostičke i terapijske metode

Autor: ČuvajZdravlje.ba
KCUS: Klinika za očne bolesti uvela nove dijagnostičke i terapijske metode

Na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) znatno je, pravilnom reorganizacijom posla, smanjen broj izmještanja pacijenta u inostranstvo te su uvedene nove dijagnostičke i terapijske metode, kao i usavršene hirurške oftalmološke procedure.

Po riječima šefice Klinike za očne bolesti prof. dr. Amile Alikadić - Husović pokrenut je i proces akreditacije te ustanove.

- Akreditacija je samo jedna od novina. Podrazumijeva da ćemo sve pacijente liječiti po međunarodnim standardima i smjernicama Evropskog oftalmološkog udruženja. Također, verifikovali smo proceduru OCT-a. Nabavili smo novi diodni laser, koji se koristi kod pacijenata koji imaju dijagnosticiran dijabetes, arterijske hipertenzije i povrede. Na taj način bolesnici se ujedno pripremaju i za vitroretinalnu hirurgiju, jer bez primjene Anti VGF terapije i diodnog lasera nije moguće uraditi taj zahvat - kazala je.

Dodala je da se na Klinici za očne bolesti KCUS radi i dijagnostika tumora prednjeg segmenta oka.

- KCUS je, putem donacije Oktal Pharme d.o.o., nabavio UBM (ultrazvučnu biomikroskopsku) sondu od 50 MHz. Zahvaljujući toj sondi Klinika za očne bolesti prva je u BiH koja radi tu vrstu dijagnostike. KCUS ima i ugovore s privatnim oftalmološkim ordinacijama iz FBiH u slučaju da oni imaju komlikacije kod liječenja pacijenata - rekla je prof. dr. Alikadić - Husović.

Ističe da je nedavno na toj klinici, prvi put na novom Zeiss mikroskopu Lumera, urađena operacija komplikovane mrene s priraslicama, te istovremeno i vitroretinalni zahvat s potpuno odignutim očnim dnom-retinom.

- Operacija je direktno prikazivana na LCD-u, da bi tok zahvata mogli pratiti specijalizanti. U isto vrijeme omogućili smo prikaz zahvata i u biblioteci Klinike. KCUS jedini u BiH ima taj mikroskop. Menadžment KCUS razumije modernu oftalmologiju i prati razvoj te oblasti u svijetu. Zahvaljujući viziji generalne direktorice KCUS prof. dr. Sebije Izetbegović još jednom smo potvrdili da smo baza za edukaciju cijele regije - navela je prof. Alikadić-Husović.

Doktor Orhan Cerić ističe da je na Klinici za očne bolesti KCUS za godinu, kod hiljadu pacijenata aplicirana Anti VGF terapija. Ta terapija primjenjuje se kod svih bolesnika oboljelih od dijabetesa, koji imaju komplikacije na očnom dnu.

Direktor hirurških disciplina prof. dr. Dželaludin Junuzović naglašava da je obaveza svih zdravstvenih radnika kontinuirano praćenje stručnih i tehnoloških dostignuća.

- Zbog nepostojanja adekvatnih uslova i potrebne opreme za rad u KCUS, naši ljekari ranije nisu mogli iskoristiti svoja znanja u punom kapacitetu. Uvodimo novine na svim klinikama. Klinika za očne bolesti samo je jedna u nizu na kojoj su vidljive pozitivne promjene. Novim UZ aparatom i sondom omogućeno je uspostavljanje dijagnoze kod pacijenata kod kojih to dosad nije bilo moguće - rekao je prof. dr. Junuzović.

Kako kaže generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović Klinika za očne bolesti napredovala je u radu u odnosu na raniji period.

- Prostorije na Klinici su maksimalno iskorištene i uredne. Pacijenti su zadovoljni. Nema više gužvi po hodnicima. Svim ambulantnim pacijentima pružena je usluga do 11 sati. Ranije smo bili prinuđeni pacijente slati u inostranstvo, što sad nije slučaj. Napokon je Klinika za očne bolesti u mogućnosti da pruža usluge iz kompletne oftalmologije za sve građane. Opredjeljenje tog menadžmenta je napredak i unaprjeđenje zdravstva u svim oblastima našeg rada. Jedini način za postizanje tog cilja je stručno usavršavanje i nabavka nove opreme, zahvaljujući kojima idemo u korak s globalnim promjenama u oblasti medicine. KCUS se, uspješnim projektima, stručnošću i kvalitetom zdravstvenih usluga, izborio za respektabilnu reputaciju izvrsnog zdravstvenog centra, u regionu i šire - izjavila je prof. dr. Izetbegović, saopćio je Press KCUS.

(Cuvajzdravlje.ba)