Zdravlje

KCUS: Obnovljena Klinika za neurologiju i psihijatriju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
KCUS: Obnovljena Klinika za neurologiju i psihijatriju
U okviru "Najvećeg projekta energijske efikasnosti u BiH" u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) završeni su radovi na projektu obnove objekta s ciljem unapređenja energijske efikasnosti Klinike za neurologiju i Klinike za psihijatriju.

Kako je istakla direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, zahvaljujući projektu Vlade Federacije BiH, finansijska sredstva je osigurala Svjetska banka, a kreditno zaduženje za ovaj projekt preuzela je Vlada Kantona Sarajevo.

- Ono što očekujemo od ovog projekta je ugodniji boravak naših pacijenata i ugodniji boravak i rad uposlenika. Također, veliki značaj ovog projekta je i činjenica da prvi put u historiji ove institucije na prozorima odjela za psihijatriju nema rešetaka, što je predstavljalo destigmatizaciju bolesnika psihijtarijske klinike – naglasila je Izetbegović.

Drugo, vrlo bitno što očekujemo je, kazala je Izetbegović, ušteda od 200.000 KM na godišnjem nivou za utrošenu energiju.

Federalni  ministar prostornog uređenja Josip Martić istakao je da je Vlada FBiH prepoznala značaj ulaganja u energijsku efikasnost, te da je vrlo važno naglasiti da su sve projekte radile domaće kompanije, čime se povećava mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta.

- U obnovu objekta uloženo je 1.163.028,19 KM s PDV-om, dok procijenjena ušteda na troškovima za energiju nakon realizacije potprojekta iznosi 182.619 KM na godišnjem nivou – kazao je Martić.

Voditelj projekta energijeske efikasnosti u BiH Mustafa Čopelj naglasio je da se radi o jednom od najvećih projekata, tj. kKlinika od danas ima novi izgled te  su urađene najneophodnije mjere kao što su zamjena otvora, termoizolacija zidova, sanacija stropa.

Energijska obnova objekta, pružit će učinkovitu mjeru za očuvanje i manju potrošnju energije, uz istovremeno poboljšanje uvjeta boravka pacijenata i uposlenika, te bolji ekonomski učinak.

Čuvajzdravlje.ba / FENA