Zdravlje

Kina počinje sa serijskom proizvodnjom vakcine protiv ebole

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kina počinje sa serijskom proizvodnjom vakcine protiv ebole

Biotehnološka firma u Kini počet će sa serijskom proizvodnjom vakcine koja će se koristiti u liječenju od virusa ebole.

Prema vijestima kineske agencije Xinhua, ubrzo bi trebala početi serijska proizvodnja vakcine koju je osmislila Kineska vojna akademija za medicinu.

Biotehnološka firma Cansino iz istočnog kineskog grada Tianjina već je počela sa izgradnjom industrijske baze u kojoj će se početi sa serijskom proizvodnjom vakcine.

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 317 miliona dolara, a očekuje se da bi trebao biti gotovo do septembra 2018. godine. U ovoj industrijskoj bazi planirana je također i proizvodnja vakcina protiv upale pluća, meningitisa i tuberkuloze.

Podsjetimo da je Kineska vojna akademija za medicinske nauke ranije dobila dozvolu za proizvodnju testa koji ima sposobnost dijagnosticiranja virusa ebole u roku od tri sata. Smatra se da će test imati veliku ulogu u dijagnosticiranju, sprječavanju i kontroli virusa ebole.

Podaci iz izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je u svijetu do danas od virusa ebole umrlo 11.297 osoba, a blizu milion ljudi je pod karantinom zbog ovog opasnog virusa.

(AA)