Zdravlje

Kora narandže neutrališe mirise, osvježava prostor, a može poslužiti i za čišćenje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kora narandže neutrališe mirise, osvježava prostor, a može poslužiti i za čišćenje

Ukoliko spadate u grupu ljudi koji nakon konzumiranja narandže obično bace njenu koru, nemojte to više raditi. Kora narandže ima brojna ljekovita svojstva, a možete je primjeniti i u svom domaćinstvu.

Ukoliko su se u vašem frižideru pojavili neugodni mirisi krajnje je vrijeme da iskoristite koru narandže. Sve što je potrebno je da koru narandže posolite i stavite u frižider.

“So će apsorbirati miris i vlagu, a narandžina kora ostavit će svjež miris citrusa”, kažu stručnjaci.

Pomoću narandžine kore možete očistiti drvene površine u svom domu. Koru narandže stavite u teglu pa prelijte ocatom. Smjesu ostavite da odstoji dvije sedmice, a u konačnici ćete imati potpuno prirodno, netoksično sredstvo za čišćenje. Tečnost procijedite, prelijte u bocu s raspršivačem i počnite s čišćenjem. Osim drvenih površina, pomoću ovog sredstva možete očistiti i mrlje od kamenca.

Narandžinu koru možete iskoristiti i da osvježite prostorije u kojima boravite ili ormar s odjećom. Potrebno je da koru narandže zamotate krpom ili nekim starim odjevnim predmetom i ostavite bilo gdje u ormar, prenosi Klix.

Narandžina kora sadrži 90 do 95 posto limonene, hemikalije koja je toksična za komarce, muhe i ostale bube. Jednostavno, narandžinu koru stavite u blizini vrata i prozora i na jednostavan i krajnje jeftin način otjerajte bube iz svog doma. Kako biste spriječili ujede komaca narandžinu koru možete utrpljati na tijelo ili unaprijed pripremiti losion tako što ćete osušiti koru, samljeti je i onda pomiješati sa vodom.

Čuvajzdravlje.ba