Zdravlje

Med je slađi i zdraviji od šećera, ali nije preporučljivo miješati ga s vrelom vodom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Med je slađi i zdraviji od šećera, ali nije preporučljivo miješati ga s vrelom vodom
Činjenica je da je med slađi od bijelog šećera pa vam je iz tog razloga za zaslađivanje čaja potrebno manje meda nego šećera.

Mnogi ljudi misle da med ne treba konzumirati metalnom kašikom zbog organske kiseline koja može reagovati pri kontaktu s metalom. No, to je samo mit jer je za bilo kakvu reakciju potrebno vrijeme.

Mit je i da je med najbolje piti pomiješan s vrelom vodom. Ukoliko medu dodate vruću vodu on će promijeniti okus i miris, a postoji mogućnost i da vruća voda uništi prirodne enzime meda koji su dobri za vaše zdravlje.

Veoma važna činjenica o medu koju trebate znati je da kristalizacija ne utječe na nutritivne ili kvalitetne vrijednosti meda. Ipak, nije tačno da se med nikad ne može pokvariti pa ni u slučaju da ga čuvate u tegli bez poklopca. Činjenica je da med apsorbira vlagu iz zraka i da će ukoliko nije pokriven doći do fermentacije. Kako biste uživali u punom okusu meda vodite računa o pravilnoj pohrani.

Med u praškastom obliku je također jedan od mitova. Med je dostupan u tekućoj i kremastoj formi, no med u prahu ne postoji.

Med je zdraviji od rafinisanog šećera i to je veoma važna činjenica koju trebate imati na umu. Osim toga, sadrži zdrave hranjive tvari poput vitamina i minerala koje drugi zaslađivači ne sadrže. Također, ne sadrži nikakav holesterol.

Činjenica koja mnogi ljudi ne znaju je da med sagorijeva masnoće u tijelu dok spavate. To su potvrdili i rezultati brojnih studija. Ipak, mit je da med ne sadrži masnoće.

Čuvajzdravlje.ba / Klix