Med je slađi i zdraviji od šećera, ali nije preporučljivo miješati ga s vrelom vodom
Mnogi ljudi misle da med ne treba konzumirati metalnom kašikom zbog organske kiseline koja može reagovati pri kontaktu s metalom. No, to je samo mit jer je za bilo kakvu reakciju potrebno vrijeme.
Mit je i da je med najbolje piti pomiješan s vrelom vodom. Ukoliko medu dodate vruću vodu on će promijeniti okus i miris, a postoji mogućnost i da vruća voda uništi prirodne enzime meda koji su dobri za vaše zdravlje.
Veoma važna činjenica o medu koju trebate znati je da kristalizacija ne utječe na nutritivne ili kvalitetne vrijednosti meda. Ipak, nije tačno da se med nikad ne može pokvariti pa ni u slučaju da ga čuvate u tegli bez poklopca. Činjenica je da med apsorbira vlagu iz zraka i da će ukoliko nije pokriven doći do fermentacije. Kako biste uživali u punom okusu meda vodite računa o pravilnoj pohrani.
Med u praškastom obliku je također jedan od mitova. Med je dostupan u tekućoj i kremastoj formi, no med u prahu ne postoji.
Med je zdraviji od rafinisanog šećera i to je veoma važna činjenica koju trebate imati na umu. Osim toga, sadrži zdrave hranjive tvari poput vitamina i minerala koje drugi zaslađivači ne sadrže. Također, ne sadrži nikakav holesterol.
Činjenica koja mnogi ljudi ne znaju je da med sagorijeva masnoće u tijelu dok spavate. To su potvrdili i rezultati brojnih studija. Ipak, mit je da med ne sadrži masnoće.