Zdravlje

Najnovije otkriće: Kisik liječi neplodnost

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Najnovije otkriće: Kisik liječi neplodnost

Hiperbarična terapija značajno poboljšava kvalitetu i pokretljivost spermatozoida, i može biti važan tretman u liječenju muške neplodnosti. Ovo je pokazalo višegodišnje istraživanje u Ginekološkoj klinici Narodni front, Institutu za fiziologiju Medicinskog fakulteta i Specijalnoj bolnici za hiperbaričnu medicinu.

Rezultate studije predstavila je profesorica dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice u GAK Narodni front, na nedavnom Simpoziju ginekologa.

“Ono što je zajedničko svim uzrocima muške neplodnosti je prisutnost oksidativnog stresa”, kaže dr Mitrović. “U tkivu testisa, kao i u svakom dijelu našeg organizma stvara se određena količina slobodnih radikala. Oni se, zahvaljujući fiziološkim endogenim mehanizmima eliminiraju, međutim, kada količina slobodnih radikala i oksidativni stres nadiđu mogućnost organizma da eliminira štetni efekat, tad nastaje bolest. Tako osjetljive stanice plemenitog epitela testisa podliježu promjenama koje dovode do negativnih rezultata spermograma.”

Profesorica Mitrović objašnjava da je inicijalna ideja bila to što bez kisika stanice ne funkcioniraju optimalno, pa su pokušali istražiti da li hiperbarična komora može imati učinka kod poboljšanja spermograma.

Kisik je u ovoj terapiji upotrijebljen kao lijek, jer, ako se ne primijeni na odgovorajući način, može da naškoditi pacijentu. U tretmanu se točno mora odrediti pod kolikim pritiskom treba koristiti kisik i u kojem vremenskom periodu, da bi se uopće mogli očekivati dobri rezultati, pišu Novosti.

Primjenom ove terapije opskrbljuju se kisikom dijelovi u koje ne može doći uobičajenim putem. U normalnim okolnostima, 97 posto kisika se prenosi kemijski vezano za hemoglobin, a tri posto je takozvani fizički rastvoren kisik. U hiperbaričnim uuvjetima, pojašnjava dr Mitrović, kako se povećava tlak tako raste količina upravo ovog fizički rastvorenog kisika. Tako se u tkivu količina kisika povećava za 16 do 22 puta, ali za ovakvu oksigenaciju nije potrebna prisutnost kapilara. To je prednost hiperbarične komore, jer kisik u komorama stiže i ondje gdje nema kapilara.
Antioksidansi su važni

Tijekom istraživanja ukupno je obrađeno 97 pacijenata: 60 njih tretirano je u hiperbaričnoj komori, dok je 37 pacijenata bilo u kontrolnoj grupi. Oni su 10 dana zaredom tretirani u komori pod tlakom od 2,5 atmosfera, u trajanju od 70 minuta dnevno. Tijekom terapije, kao i u naredna dva mjeseca, uzimali su terapiju visokih doza antioksidanasa. Muškarci iz kontrolne grupe uzimali su samo terapiju antioksidanasa.

“Antioksidansi su obavezni jer bez njih bi terapija kisikom imala negativan efekat. U hiperbaričnim uvjetima, naime, inducira se imunološki odgovor, odnosno javlja se fagocitoza, proces u kojem bijela krvna zrnca uništavaju viruse ili bakterije koje cirkuliraju u krvi”, kaže dr Mitrović.

Profesorica objašnjava da se indukcijom fagocitoze oslobađa azot-monoksid, a on je najagresivniji slobodni radikal. Ako on ne bude pokriven visokom dozom antioksidanasa, pacijentu će se nanijeti više štete nego koristi.

Prva kontrola spermograma nakon sedam do 10 dana terapije pokazala je malo veći broj spermatozoida u grupi muškaraca koja je bila u hiperbaričnoj komori. Ukupan broj spermatozoida, po završetku novog ciklusa spermatogeneze, pokazao je značajno bolji rezultat. I pokretljivost spermatozoida poslije 10 dana hiperbarične oksigenacije se znatno povećao, a taj postotak pokretnih spermatozoida se održao i nakon dva ili tri mjeseca nakon terapije.

(Magazin.hr)