Igra važnu ulogu

Nedostatak željeza: Prepoznajte simptome na vrijeme

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nedostatak željeza: Prepoznajte simptome na vrijeme
Foto: Ilustracija

Nedostatak željeza je jedan od najčešćih prehrambenih nedostataka širom svijeta. Željezo je ključni mineral koji igra važnu ulogu u prijenosu kisika u tijelu, proizvodnji crvenih krvnih stanica i općem zdravlju. Nedostatak željeza može dovesti do brojnih simptoma koji mogu biti teški i ugrožavajući po zdravlje ako se ne prepoznaju i ne liječe na vrijeme.

Određene skupine ljudi imaju veći rizik od razvoja nedostatka željeza, uključujući trudnice, dojilje, vegetarijance i vegane, osobe s gastrointestinalnim poremećajima poput celijakije ili Crohnove bolesti te osobe koje su podvrgnute hirurškim zahvatima kao što su želučane ili intestinalne operacije.

Simptomi

Umor i slabost

Jedan od najčešćih simptoma nedostatka željeza je osjećaj umora i slabosti. Nedostatak željeza ometa normalan prijenos kisika u tijelu, što može uzrokovati umor čak i nakon manjih napora.

Bljedilo kože

Nedostatak željeza može uticati na proizvodnju crvenih krvnih stanica, što rezultira bljedilom kože. Osobe s nedostatkom željeza često izgledaju blijedo, posebno na licu i usnama.

Otežano disanje

Nedostatak željeza može dovesti do smanjene opskrbe kisikom u tijelu, što može uzrokovati osjećaj nedostatka zraka ili otežano disanje, posebno tokom fizičke aktivnosti.

Srčane palpitacije

Nedostatak željeza može uticati na rad srca, što može rezultirati nepravilnim otkucajima srca ili osjećajem srčanih palpitacija.

Glavobolje

Osobe s nedostatkom željeza često se žale na glavobolje i vrtoglavicu, koje mogu biti posljedica smanjene opskrbe kisikom u mozgu.

Krhkost noktiju

Nedostatak željeza može uzrokovati promjene u strukturi noktiju, čineći ih krhkim i lomljivim.