Zdravlje

Odjel onkologije u Bihaću ključna podrška onkološkim pacijentima, radi se na proširivanju kapaciteta

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Odjel onkologije u Bihaću ključna podrška onkološkim pacijentima, radi se na proširivanju kapaciteta

Odjel onkologije u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić", koji postaje ključna podrška pacijentima s malignim bolestima, pruža medicinske usluge u skladu sa trenutno važećim medicinskim protokolima, smanjujući putovanja pacijenata te omogućavajući im liječenje u njihovoj lokalnoj zajednici.

Od 2003. godine pacijenti s teškim malignim bolestima iz Unsko-sanskog kantona više ne moraju putovati na udaljene lokacije poput Sarajeva i Tuzle kako bi započeli svoje liječenje. Odjel onkologije u Bihaću postaje njihova neposredna i dostupna podrška, pa veliki broj pacijenata sada dobija potrebnu medicinsku njegu bez dugih putovanja i povezanih komplikacija.

Načelnik Odjela onkologije, doktor Mustafa Hamami, vodio je uspostavu ovog ključnog odjela. Uz podršku stručnog tima medicinskih profesionalaca, dr. Hamami je radio na tome da se pacijentima osiguraju najnovije suvremene terapije i medicinska njega koja im je prijeko potrebna.

-Započeli smo s radom 2006. godine u jednom malom prostoru, a sada imamo kompletan odjel. Još uvijek radimo na bazi dnevne bolnice ali ja se nadam da ćemo uskoro otvoriti i taj dio stacionarnog dijela Odjela onkologije. Dajemo kemoterapije jednom i više puta dnevno, s tim da pacijente ne možemo hospitalizirati - pojašnjava dr. Hamami.

Maligne bolesti u Unsko-sanskom kantonu, kao i diljem svijeta, bilježe porast godinama, što zahtijeva odgovarajući odgovor u vidu osposobljenih medicinskih odjela za pružanje kvalitetne onkološke skrbi. Timovi koji se bave malignim bolestima suočavaju se sa izazovima u dijagnostici, liječenju i pružanju podrške oboljelima, a Odjel onkologije u Bihaću, ističe dr. Hamami, prepoznao je ove izazove i pruža neprekidnu brigu i podršku onkološkim pacijentima.

-Broj oboljelih je nažalost u porastu, ne samo kod nas već i oko nas. Nove inovativne terapije omogućavaju da se duže živi sa malignim bolestima. Posjete oboljelih postaju sve češće, tako da svakodnevno tretiramo veliki broj oboljelih. Imamo salu koja ima 13 kreveta, ali ona već sada postaje neadekvatna i razmišljamo o proširenju. Radimo svaki dan osim vikenda, a za vikend smo pripravni u slučajnu nekih komplikacija. Nadam se da su svi naši pacijenti zadovoljnim zdravstvenom njegom koju im mi ovdje pružamo – kaže dr. Hamami.

Odjel onkologije u Bihaću, kako je rekao, nastavlja raditi na unapređivanju prakse i kontinuiranom poboljšanju kvalitete života pacijenata koji se suočavaju s ovim izazovima. Implementiranje trenutno važećih medicinskih protokola i pružanje personalizirane zdravstvene njege ključni su aspekti misije ovog odjela.

- Trebamo se pripremiti i pokušati poboljšati uvjete našeg rada i uvjete boravka pacijenata ovdje na našem Odjelu onkologije u Bihaću - poručuje dr. Hamami.

(Cuvajzdravlje.ba / FENA)