Zdravlje

Otkriveno: Malarija ubija ćelije raka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Otkriveno: Malarija ubija ćelije raka

Sprovođenjem testova na miševima, naučnici su uspjeli da pokažu da kombinacija proteina malarije i toksina ubija ćelije raka.

Danski istraživači su tražili način da zaštite trudnice od malarije, koja može da izazove ogromne probleme jer napada bebinu posteljicu. Ali su u isto vrijeme pronašli da ti proteini, naoružani malarijom, mogu da napadnu i ćelije raka, ovo otkriće bi moglo da bude od velikog značaja.

Naučnici su iskombionovali dio proteina, koji vakcina protiv malarije koristi da penetrira u ćelije, sa toksinom koji bi onda mogao da bude ispušten kada ovaj koktel prodre u ćeliju raka. Oni su shvatili da se, u oba slučaja, protein malarije vezuje za isti ugljeni hidrat. Njihove sličnosti mogu biti put ka otkrivanju lijeka.

Ugljeni hidrat osigurava da posteljica raste brže, ali su naučnici otkrili kako ima istu funkciju sa tumorima. I parazit malarije se vezuje za ćelije raka na isti način, što znači da može da ih ubije. Oni su izjavili da su dugo vremena htjeli da iskoriste način na koji protein utiče na posteljicu i tumor.

"Četiri decenije, naučnici su tražili sličnost između rasta posteljice i tumora. Posteljica je organ koji za samo nekoliko mjeseci naraste, od samo nekoliko ćelija, u organ koji je težak otprilike kilogram, i koji snabdeva embrion kiseonikom i hranom u relativno sranom okruženju. Na neki način, ćelije tumora rade na istom principu, rastu agresivno u takođe stranom okruženju", rekao je Ali Salanti iz univerziteta u Kopenhagenu.

Ovaj proces se trenutno testira na miševima, naučnici se nadaju da testiranje na ljudima može početi za četiri godine

"Najveća pitanja su da li će ovaj princip biti primenljiv na ljudskom tijelu, i ako ljudsko tijelo može da toleriše dozu koja je potrebna bez negativnih posljedica. Ali mi smo optimisti zbog porteina koji se vezuje samo za ugljene hidrate koji se nalaze u posteljici i u ćelijama raka", dodao je Salanti.

U testiranju na miševima, ubrizgane su im tri različite vrste ljudskih ćelija raka. Inekcija je smanjila tumor Ne-Hodgkinovog limfomoma za četvrtinu, otarasila se raka prostate u potpunosti kod dva od ukupno šest miševa i održala u životu pet od ukupno šest miševa kojima je rak metastazirao na kosti u poređenju sa kontrolnom grupom u kojoj su svi uginuli.

"Odvojili smo protein malarije, koji se vezuje za ugljene hidrate i onda dodali toksin", rekao je Mads Dogard, istraživač na univerzitetu u Kanadi i jedan od naučnika koji je radio na istraživanju.

"Sprovođenjem testova na miševima, uspjeli smo da pokažemo da kombinacija proteina i toksina ubija ćelije raka", kazao je Ali.

 

(NN)