Sarajevo

Peti međunarodni AAA kongres okupio mnoge stručnjake iz oblasti medicine

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Press

Danas je Sarajevo centar najnovijih naučnih dostignuća u borbi protiv alergija, astme i atopijskog dermatitisa. Peti međunarodni AAA Kongres otvorio ministar Enis Hasanović

Peti međunarodni AAA Kongres u Domu oružanih snaga u Sarajevu okupio je na jednom mjestu neke od najsvjetlijih stručnjaka iz ove oblasti medicine, među kojima su Erika von Mutius, dobitnica prestižne nagrade Gottfried Wilhelm Leibniz, profesorica koja je postavila higijensku hipotezu, Nikolaos Papadopoulos, prominentni profesor i doskorašnji predsjednik Evropskog udruženja za alergiju i kliničku imunologiju (EAACI), te profesor Adnan Čustović čije su inovacije u tretmanu alergija postavile nove standarde u medicinskoj praksi.

Veliki naučni skup pod nazivom "Many Faces of Allegry: Gastrointestinal, Airways, Skin and Anaphylaxis" organizuje Udruženje pacijenata s alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom (AAA), pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva KS, te uz podršku Grada Sarajeva.
"Atopijske bolesti su problem svih nas. Pogađaju ljude svih uzrasta manifestujući se u različitim oblicima kao što su alergije na hranu, astma i kožne reakcije koje variraju od blažih do teških stanja, čak i opasnih po život i utiču na kvalitet života i mentalno blagostanje. Zalažem se za to da naš zdravstveni sistem pruži sveobuhvatnu podršku osobama koje žive sa ovim bolestima kroz podizanje svijesti i obrazovanje, pristup liječenju-jer smo nakon niz godina u procesu izrade smjernica za liječenje atopijskih bolesti koje uključuju biološke lijekove za astmu, te prijeko potreban epinefrin. Važno je da otklanjamo izazove kroz višestruki pristup i saradnju svih u društvu", izjavio je ministar Hasanović

Kongres je fokusiran na multidisciplinarni pristup liječenju atopijskih bolesti i svojim vrhunskim programom pruža jedinstvenu priliku za upoznavanje sa aktuelnim temama i inovacijama. Pored stalnih članova Naučnog odbora Kongresa, koji čine predsjednik stručnog odbora AAA Kongresa i najcitiraniji bh. naučnik u svijetu, profesor Adnan Čustović i profesorica Mirjana Turkalj, svi prisutni imat će priliku da slušaju predavanja eksperata među kojima su: Erika von Mutius, Sinead Langan, Nikolaos Papadopoulos, Paul Turner, Nives Pustišek, Ratko Đukanović, Edward Gaynor, Leanne Goh, Marina Atanasković Marković i drugi.