Opasna navika

Posljedice pušenja: Od nikotinskog stomatitisa do karcinoma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Posljedice pušenja: Od nikotinskog stomatitisa do karcinoma
Foto: Ilustracija

Pušenje značajno doprinosi pojavi oralnih bolesti i problema. Osim što izaziva promjene na sluznici usta, stvarajući povoljno okruženje za razvoj bakterija, također negativno utiče na zubno meso i povezan je s gubitkom zuba.

Pušenje može dovesti do raznih promjena u usnoj šupljini koje se zajedničkim nazivom nazivaju nikotinski stomatitis. Ovo stanje karakterizira upala sluznice u usnoj šupljini, posebno ispod jezika, gdje je sluznica vrlo osjetljiva na resorpciju. Upala može zahvatiti različite dijelove sluznice, poput obraza, tvrdog i mekog nepca. Bez obzira na način konzumiranja duhana, poput pušenja cigareta, cigara ili lule, njegovo djelovanje na sluznicu usta rezultira termičkim oštećenjima nastalim izgaranjem duhana i udisanjem dima koji sadrži razne štetne tvari.

Promjene u ustima

Za nastanak promjena u ustima zbog pušenja, važni su učestalost pušenja, broj popušenih cigareta, dužina pušačkog staža i dob u kojoj je osoba počela pušiti.

Mogu se razviti

  • jači ili slabiji stomatitis,
  • orožnjeni izgled sluznice (hiperkeratoza), kada se dodirom jezika to područje osjeća kao
  • hrapava i tvrda ploča,
  • osjećaj pečenja nepca i jezika, koji se intenziviranjem pušenja mijenja u osjet boli (stomatodynia)

Pušenje je jedan od uzročnih faktora nastanka keratotičnih lezija sluznice usne šupljine. Takav oblik se naziva leukoplakija pušača, koja može biti benigna i maligna. Izdvaja se zato što se može razviti u malignu leziju. Klinički, radi se o bijeloj orožnjenoj sluznici koja može biti hrapava, s udubinama ili bez, što ovisi o lokalizaciji.

Oralne bolesti

Više od 4000 različitih toksina je prisutno u cigaretnom dimu. Oko 50% pušača će umrijeti od bolesti uvjetovanih pušenjem.

Osim mnogih sistemskih bolesti, postoje oralne bolesti odnosno promjene:

  • oralni karcinom,
  • karijes,
  • periodontalne bolesti,
  • djelomični i potpuni gubitak zuba.
  • Pušenje razvija pogodni okoliš za bakterije, uzročnike periodontalnih bolesti. Pušači imaju više parodontnih patogenih bakterija od nepušača.

Istraživanja su pokazala da je kod pušača dva do tri puta učestalija parodontoza i gubitak zuba. Pušenje jedne kutije dnevno u 10 godina će uzrokovati 10% gubitka koštane potpore zuba, a pušenje jedne kutije dnevno u 20 godina ili dvije kutije dnevno u 10 godina, uzrokuje gubitak 20% koštane potpore. Koštana integracija implantata kod pušača je upitna.

Dugoročne studije su zaključile da je gubitak zuba između 19. i 40. godine povezan s pušenjem 15 cigareta dnevno. Pušenje ima negativne učinke na cijeljenje poslijeoperativnih i drugih periodontalnih tretmana. Nepušači bolje odgovaraju na periodontalnu terapiju, a regeneracija tkiva je uspješnija.