Evo kako ga nadoknaditi

Prepoznajte prve signale manjka magnezija

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prepoznajte prve signale manjka magnezija
Foto: Ilustracija

Manjak magnezija može imati širok spektar simptoma koji utiču na opće zdravlje tijela. Kako bi se spriječile ozbiljnije komplikacije, važno je prepoznati rane znakove nedostatka magnezija i poduzeti odgovarajuće korake za nadoknadu ovog važnog minerala.

Prvi simptomi nedostatka magnezija

Umor i slabost: Jedan od najčešćih simptoma manjka magnezija je osjećaj umora i opće slabosti. Nedostatak ovog minerala može uticati na energetski nivo tijela i uzrokovati opću iscrpljenost.

Mišićni grčevi i grčevi: Nedostatak magnezija može uzrokovati mišićne grčeve, bolove i grčeve u mišićima. Ovi simptomi često su posljedica poremećaja ravnoteže elektrolita u tijelu.

Nervoza i anksioznost: Magnezij igra ključnu ulogu u regulaciji nervnog sistema, pa nedostatak ovog minerala može rezultirati povećanom nervozom, anksioznošću i razdražljivošću.

Problemi sa spavanjem: Nedostatak magnezija može uticati na kvalitetu sna, što može rezultirati nesanicom, nemirnim snom ili čestim buđenjima tokom noći.

Povećana sklonost glavoboljama: Nedostatak magnezija može povećati osjetljivost na glavobolje i migrene.

Šta uzimati za nadoknadu magnezija?

Prehrana bogata magnezijem: Jedan od najboljih načina za nadoknadu magnezija je kroz prehranu. Namirnice bogate magnezijem uključuju orašaste plodove, sjemenke, zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, ribu i mahunarke.

Dodaci magnezija: Ako je unos magnezija putem hrane nedovoljan, dodaci magnezija mogu biti korisni. Postoje različiti oblici dodataka magnezija dostupni na tržištu, uključujući magnezijev citrat, magnezijev glicinat i magnezijev oksid.

Opća prehrana i način života: Osim nadopunjavanja magnezija, važno je voditi zdrav način života koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i upravljanje stresom kako bi se osiguralo opće zdravlje i dobrobit tijela.