Važan mineral

Prepoznajte simptome nedostatka magnezija i saznajte kada je najbolje uzimati suplemente

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prepoznajte simptome nedostatka magnezija i saznajte kada je najbolje uzimati suplemente
Foto: Ilustracija

Magnezij je zaista važan za mnoge tjelesne funkcije, a nedostatak može uzrokovati različite simptome.

Simptomi nedostatka magnezija

Razdražljivost i promjene raspoloženja: Nedostatak magnezija može utjecati na neurotransmitere koji regulišu raspoloženje, što može dovesti do razdražljivosti i depresivnih simptoma.

Hronični umor: Magnezij igra ključnu ulogu u proizvodnji energije. Njegov nedostatak može uzrokovati osjećaj iscrpljenosti i umora.

Glavobolje: Osobe koje pate od migrena često imaju niže razine magnezija. Magnezij može pomoći u smanjenju učestalosti i intenziteta glavobolja.

Respiratorni problemi: Magnezij pomaže u opuštanju mišića dišnih puteva. Nedostatak može uzrokovati poteškoće s disanjem.

Grčevi u mišićima: Nedostatak magnezija može dovesti do grčeva i grčeva u mišićima, posebno noću.

Depresivni simptomi: Magnezij ima uticaj na funkciju mozga i ravnotežu neurotransmitera, što može uticati na mentalno zdravlje.

Metabolički problemi: Nedostatak magnezija može povećati rizik od metaboličkih poremećaja, uključujući dijabetes.

Uzimanje suplemenata magnezija

Prije nego što započnete uzimanje dodataka magnezija, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora:

Vrsta magnezija: Postoji nekoliko oblika magnezija dostupnih u suplementima, uključujući magnezij citrat, magnezij oksid i magnezij glicinat. Svaki oblik ima različitu bioraspoloživost i može se bolje apsorbirati u tijelu na različite načine. Magnezij glicinat, na primjer, poznat je po dobroj apsorpciji i manje vjerovatno uzrokuje probavne smetnje.

Doza: Pridržavajte se preporučene doze navedene na pakovanju ili prema uputama vašeg doktora. Prekomjerni unos može uzrokovati proljev ili druge probavne probleme.

Interakcije s drugim lijekovima i hranom: Magnezij može uticati na apsorpciju drugih minerala i lijekova. Na primjer, može ometati apsorpciju kalcija i željeza, pa je najbolje uzimati ga odvojeno od obroka koji sadrže te minerale.

Vrijeme uzimanja: Kako ste već naveli, uzimanje magnezija navečer može poboljšati kvalitetu sna i pomoći u opuštanju mišića. Preporučuje se uzimanje magnezija dva sata nakon obroka kako bi se poboljšala apsorpcija.