Korisno je znati

Provedite sezonu proljetnih alergija sa manje muke pomoću ovih pet savjeta

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Provedite sezonu proljetnih alergija sa manje muke pomoću ovih pet savjeta
Foto: Ilustracija

Proljeće, sa svojim cvjetnim mirisima i bujnom vegetacijom, često donosi radost i obnovu, ali za mnoge ljude to također znači početak sezone alergija. Kihanje, svrbež očiju i zapušen nos mogu značajno utjecati na kvalitetu života tokom proljeća. Međutim, postoji nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da lakše prevaziđete ove neprijatne simptome i uživate u proljetnim aktivnostima punim energije.

Pratite polenovu prognozu

Redovno provjeravajte polenovu prognozu kako biste unaprijed znali koji dani mogu biti teži za vaše alergije. Mnoge aplikacije i veb stranice pružaju detaljne informacije o nivou polena za različite biljne vrste, što vam omogućava da planirate svoje aktivnosti u skladu s tim.

Održavajte čistu unutrašnjost

Redovno čišćenje vašeg doma može značajno smanjiti prisustvo alergena u vašem okruženju. Usisavanje tepiha, brisanje prašine sa površina i pranje posteljine u vrućoj vodi mogu pomoći u uklanjanju polena i drugih alergena koji se skupljaju u kući.

Koristite klima uređaje s filterima

Klima uređaji opremljeni visokokvalitetnim filterima mogu efikasno filtrirati polen i druge alergene iz vazduha u vašem domu ili automobilu. Redovno čišćenje ili zamjena filtera osigurava da vaš klima uređaj ostane efikasan u borbi protiv alergija.

Izbjegavajte vrijeme s visokim nivoom polena

Ako je moguće, ograničite vrijeme provedeno napolju tokom dana kada su nivoi polena visoki, posebno u jutarnjim časovima. Planirajte aktivnosti poput šetnji ili vježbanja u večernjim satima kada su nivoi polena obično niži.

Koristite pomoć lijekova

Uz konsultaciju sa ljekarom ili ljekarnikom, razmotrite korištenje antihistaminika ili drugih lijekova za ublažavanje simptoma alergija. Postoje i mnogi steroidni sprejevi za nos koji mogu pomoći u smanjenju zapušenja i svraba.