Zdravlje

Prva transplantacija testisa u Srbiji, druga u svijetu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prva transplantacija testisa u Srbiji, druga u svijetu
Prva transplantacija testisa u Srbiji, a druga te vrste u svijetu uspješno je urađena u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj.

Muškarac (36) kome je transplantiran testis, organ je dobio od jednojajčanog blizanca zbog čega neće morati da prima imunosupresivnu terapiju, koja se inače daje nakon transplantacije.

Transplantacioni tim predvodio je doktor Miroslav Ðorđević iz Univerzitetske dječje klinike u Tiršovoj, a u timu su bili ljekari sa Harvarda Branko Bojović i Diken Ko.

Ðorđević je pojasnio da je transplantacija trajala šest sati, da je urađena 3. decembra da se pacijent osjeća dobro i da je transplantirani organ već u funkciji.

Jedan brat je rođen sa dva testisa, drugi sa jednim testisom lošeg kvaliteta, te ga je izgubio još dok je bio dijete. Skoro 30 godina on je na hormonskoj terapiji, da bi mogao normalno da funkcioniše.

"Sve je proteklo uspješno. Pregledi i razne analize pokazuju da je presađeni organ vitalan, da su krvni sudovi potpuno u funkciji. Laboratorijske analize hormonskog statusa pokazuju da testis luči testosteron. Možemo da kažemo da je naš projekat uspješno završen", naglasio je Ðorđević.

Podsjeća da je prva transplantacija testisa u svijetu urađena 1978. godine, takođe kod jednojajčanih blizanaca.

Transplantacija testisa je dio projekta koji se realizuje od 2011, godine, a koji se tiče transplantacije gentitalnih organa.

Ðorđević kaže da se na ovome neće stati i da se tim ljekara sprema da uradi transplantaciju penisa kod transrodne osobe.

Direktor klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je da je transpaltacija najizazovija grana hirurgije.

Dodao je da se u toj instituciji radi i transplantancija bubrega, a da je 2017. godine urađena i prva transplantacija materice u Srbiji, a žena kojoj je presađen taj organ nakon 15 mjeseci dobila je dijete, prenosi Tanjug.

(Cuvajzdravlje.ba)