Karfiol je izuzetno fleksibilna namirnica koja se može upotrijebiti u kuhinji na različite načine. Transformisati se može u fini pire, tijesto za pizzu, a predstavlja i sjajnu alternativu za rižu kada se u blenderu usitni na sitne komade.
U 100 grama kuhane bijele riže nalazi se oko 130 kalorija, a u istoj količini karfiola pet puta manje – odnosno oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što je popularan izbor mnogih koji žele uživati u većom volumenu hrane s manjom kalorijskom vrijednošću.
Rižu od cvjetače možete upotrijebiti i kao alternativu za popularno jelo kineske gastronomije fried rice, odnosno prženu rižu. U originalnom receptu kuhana riža se prži na ulju s povrćem po želji i jajima kako bi se dobilo ukusno, fino i zaokruženo jelo.
Isprobajte recept za prženu „rižu“ koja se radi s niskokaloričnom cvjetačom.
Sastojci:
- 500 g cvjetova karfiola
- 150 g smrznutog graška s mrkvom
- 50 g umaka od soje
- 3-4 mlada luka
- 2 velika jaja
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 paprika
- 1 čajna kašičica naribanog svježeg đumbira
- 1 čajna kašičica šećera
- 1 čajna kašičica rižina octa
- ½ čajne kašičice tostiranog sezamovog ulja
- so i biber po želji
- biljno ulje za pirjanje
- čili prah po želji
Priprema:
Uz pomoć sjeckalice povrća usitnite cvjetove karfiola u manje komade nalik na rižu.
Zagrijte malo ulja u velikoj tavi i na njemu ispecite jaja na kajganu. Posolite i popaprite. Stavite jaja sa strane. U istoj tavi dodajte još ulja pa prepirjajte nasjeckani bijeli dio mladog luka i papriku. Pirjajte dok povrće ne omekša.
Dodajte nasjeckani češnjak i naribani đumbir i pirjajte oko jedne minute.
Dodajte usitnjenu cvjetaču, umak od soje, šećer i sol. Pirjajte oko tri minute uz često miješanje.
Dodajte smrznuti grašak s narezanom mrkvom i pirjajte sve zajedno još par minuta dok povrće ne omekša.
Dodajte rižin ocat, sezamovo ulje, jaja na kajganu i zeleni dio mladog luka. Dobro promiješajte i odmah poslužite. Po želji možete dodati i malo usitnjenih komadića prženog kikirikija, prenosi Zadovoljna.hr.
(Cuvajzdravlje.ba)