Zdravlje

Pušenje, dijabetes i hipertenzija su posebno opasni za srčano zdravlje žena

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pušenje, dijabetes i hipertenzija su posebno opasni za srčano zdravlje žena
Vodeći se podacima dobijenim od 472.000 ispitanih Britanaca starosti od 40 do 69 godina istraživači su otkrili da su sva tri faktora rizika od srčanih oboljenja povećala izglede za srčani udar kod oba spola. Međutim, nešto su pogođenije žene.

Naprimjer, dok su muškarci koji puše imali dvostruko veći rizik od srčanog udara u odnosu na muškarce koji nikad nisu pušili, žene pušači su imale tri puta veći rizik od srčanog udara od onih koje nikad nisu pušile, pokazalo je istraživanje.

Isto stanje je i zbog visokog krvnog pritiska i dijabetesa, navodi tim istraživača Elizabeth Millett s Univerziteta u Oxfordu. Visok krvni pritisak je za 80 posto povećao rizik od srčanog udara kod žena nego kod muškaraca. Tačnije, dijabetes tipa 1 bio je povezan sa skoro tri puta većim rizikom za nastanak oboljenja kod žena nego kod muškaraca, dok dijabetes tipa 2 za 47 posto povećava rizik.

Također, prekomjerna težina ili gojaznost bila je povezana s povećanjem rizika od srčanog udara kod žena i muškaraca, objavili su istraživači.

"Sve u svemu, srčani udar doživljava više muškaraca nego žena. Međutim, nekoliko faktora povećava rizik kod žena tako da one imaju relativno nepovoljan položaj", rekao je Millett, epidemiolog s Instituta za globalno zdravlje Oxford's George.

Dvojica kardiologa u SAD-u izjavila su da rezultati ukazuju na to da srčana bolest sigurno nije rezervisana samo za muškarce, kako se to do sada mislilo, prenosi Health24.

Dr. Cindy Grines je naglasila da srčane bolesti ostaju ubica broj jedan među ženama u SAD-u, pogotovo što prirodni kardiozaštitni efekti estrogena gube na snazi nakon menopauze.

"Nova studija znači da se tradicionalni faktori rizika kao što su visok krvni pritisak, pušenje i dijabetes moraju što prije riješiti i to prije menopauze", kaže Grines.

Čuvajzdravlje.ba / Klix