Zdravlje

Razlozi zbog kojih bi trebalo da pijete vodu na prazan stomak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Razlozi zbog kojih bi trebalo da pijete vodu na prazan stomak

Adekvatna hidratacija tijela ključna je za naše opće zdravlje i blagostanje zato bi konzumiranje dovoljno vode trebalo da bude visoko na vašoj listi dnevnih obaveza, a ispijanje vode na prazan stomak se pokazalo posebno korisnim. Ovo su razlozi zašto bi trebalo da pijete vodu na prazan stomak.

Čisti crijeva na prirodan način

Dehidracija je jedan od najčešćih uzroka hronične opstipacije. Probavnom sistemu je potrebna voda da bi izbacio ostatke hrane. Ako u tijelu nema dovoljno vode, debelo crijevo apsorbira vodu, što može dovesti do opstipacije. Konzumiranje vode na prazan stomak pomaže prirodnom čišćenju crijeva i stoga pomaže u reguliranju digestivnog sistema.

Ispire toksine

Stručnjaci tvrde da voda za piće na prazan stomak uklanja toksine iz organizma. To je uglavnom zato što kada nema ničega u stomaku, voda radi svoj posao efikasnije, eliminirajući toksine iz tijela. Eliminacija toksina poboljšava kvalitet kože i daje blistavost licu.

Jača imuni sistem

Naučna istraživanja potvrđuju da konzumiranje vode na prazan stomak jača imuni sistem poboljšavajući različite tjelesne funkcije. U povezanoj studiji, 40 pacijenata s dijabetesom tipa 2, nakon osam sedmica konzumiranje vode na prazan stomak, imalo je veći gubitak težine, kao i niži nivo šećera u krvi. Pored toga, voda za piće na prazan stomak je izazvala smanjenje nivoa holesterola i triglicerida.

Povećava energiju

Voda je ključna za održavanje nivoa energije, a mnogo više kada je pijete na prazan stomak nakon spavanja. Konzumiranje vode na prazan stomak stimulira crvena krvna zrnca, što povećava nivo energije u tijelu.

Pomaže u smanjenju težine

Kako voda ubrzava metabolizam, tijelo također ima tendenciju da brže sagorijeva kalorije. Ovo je jedna od najboljih strategija koje možete slijediti ako želite da smršavite. Bez obzira da li je hladna ili sobne temperature, konzumiranje vode ujutro na prazan stomak ima svoje prednosti.

Hladna voda brže povećava vašu energiju, “razbuđuje” vaš metabolizam i vaš um, dok voda sobne temperature smiruje organizam i ubrzava varenje što može biti od koristi ako imate problema s pražnjenjem crijeva.

(Cuvajzdravlje.ba)