Zdravlje

Razlozi zbog kojih je batat jedna od najboljih namirnica za zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Razlozi zbog kojih je batat jedna od najboljih namirnica za zdravlje

Slatki krompir, poznat i kao batat, nije samo ukusan već ima i mnoge zdravstvene dobrobiti za tijelo. Bogat je vitaminima, vlaknima i drugim dobrim sastojcima, zbog čega uopće ne iznenađuje što postaje jedno od omiljenih vrsta povrća.

O dobrobitima slatkog krompira provedena su mnoga istraživanja, a kako prenosi portal Fitness & Power, ovo je šest razloga zašto je batat jedna od najboljih namirnica za naše zdravlje.

Wellness za probavu

Topiva vlakna u slatkom krompiru doprinose dobrom funkcioniranju probavnog sistema. Batat se veže s holesterolom i žučnim kiselinama u crijevima te sprječava njihovu reapsorpciju, smanjujući rizik od probavnih problema. Osim toga, vlakna u batatu pomažu u sprječavanju zatvora i mogu sniziti krvni pritisak poboljšavajući elastičnost krvnih žila.

Podrška za vid

Slatki krompir, pogotovo onaj narančasti, prepun je beta-karotena, snažnog antioksidansa neophodnog za zdrav vid. Beta-karoten pretvara se u vitamin A koji igra vitalnu ulogu u razvoju receptora za otkrivanje svjetlosti unutar očiju. Također, antocijanini u slatkom krompiru dodatno štite očne ćelije od oštećenja.

Regulacija šećerne bolesti

Uprkos svom slatkom okusu, batat može biti koristan za osobe s dijabetesom. Određene vrste batata sadrže spojeve koji pomažu u regulaciji razine inzulina.

Kognitivno poboljšanje

Beta-karoten prisutan u slatkom krompiru može poboljšati pamćenje i sposobnost učenja promicanjem pravilnog rada mozga. Štaviše, antocijanini u ljubičastom slatkom krompiru pokazuju protuupalna svojstva, potencijalno štiteći mozak od štete uzrokovane upalom i slobodnim radikalima.

Odbrana od raka

Slatki krompir navodno može pomoći u borbi protiv raka, prenosi Fitness & Power. Antocijanini koje sadrži batat povezani su s inhibicijom rasta ćelija raka u raznim organima, uključujući dojke, mjehur, želudac i debelo crijevo.

Jedno je istraživanje pokazalo niže stope ranog stadija raka debelog crijeva kod miševa hranjenih hranom bogatom ljubičastim batatom. Ekstrakti kore slatkog krompira također pokazuju svojstva protiv raka, što je pokazano u istraživanjima na životinjama i u epruvetama.

Regulacija tjelesne težine

Batat, zahvaljujući vlaknima, doprinosi sitosti, smanjujući vjerovatnost prejedanja kasnije tokom dana. Sadržaj vitamina C podržava regulaciju metabolizma, potencijalno potpomažući sagorijevanje kalorija. Istraživanja naglašavaju ulogu dijetalnih vlakana u mršanju i njihovu sposobnost da pomognu pojedincima u pridržavanju njihovih planova ishrane.

(Cuvajzdravlje.ba)