Rizik se povećava s godinama

Razumijevanje fibrilacije atrija: Rizici, simptomi i važnost pravovremenog prepoznavanja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Razumijevanje fibrilacije atrija: Rizici, simptomi i važnost pravovremenog prepoznavanja
Foto: Ilustracija

Fibrilacija atrija je često povezana s dobi, pri čemu se rizik za njezinu pojavu značajno povećava nakon četrdesete godine. 

Skoro svaka četvrta osoba u ovoj dobnoj skupini može razviti ovaj poremećaj srčanog ritma. To stanje karakterišu nepravilni i često ubrzani srčani otkucaji koji nastaju zbog haotičnih električnih impulsa u pretklijetkama srca. Ovo treperenje pretklijetki može uzrokovati neučinkovito pumpanje krvi, što dalje povećava rizik od moždanog udara.

Osobe s fibrilacijom atrija imaju čak pet puta veći rizik za moždani udar u usporedbi s onima koji nemaju ovaj poremećaj. Simptomi uključuju nepravilno kucanje srca, osjećaj treperenja ili ubrzanog otkucaja srca, te neujednačen puls. Neki mogu osjetiti bol u prsima, umor, teškoće u disanju, vrtoglavicu ili osjećaj nesvjestice. Važno je napomenuti da simptomi ponekad mogu biti blagi ili čak izostati, a fibrilacija atrija se može otkriti samo prilikom rutinskog pregleda ili elektrokardiograma.

Ovo stanje je često prisutno među starijim osobama, no može se pojaviti i u mlađih odraslih osoba, posebno ako postoje drugi faktori rizika poput srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska ili prethodnih problema s ritmom srca. Pravovremeno prepoznavanje i upravljanje fibrilacijom atrija ključno je za smanjenje rizika od komplikacija, kao što su moždani udar ili srčani zastoj.