Uživajte bezbrižno u plivanju

Savjeti za izbjegavanje bolesti na bazenu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Savjeti za izbjegavanje bolesti na bazenu
Foto: Ilustracija

Ljeto je vrijeme za osvježenje u bazenu, ali s porastom temperatura dolazi i veća gužva u vodenim parkovima. Iako kemikalije poput klora ubijaju većinu virusa i bakterija, postoje određene bakterije koje mogu preživjeti u vodi, što može predstavljati zdravstveni rizik.

"Bakterijske bolesti povezane s plivanjem mogu se dobiti iz vode koja je kontaminirana", objašnjava Jasen Kunz, stručnjak za zdravu vodu iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. "Osim toga, hemikalije u vodi ili njihovo udisanje također mogu uzrokovati bolesti", dodaje Kunz.

Najčešći uzrok bolesti povezanih s plivanjem je proljev, čija prisutnost može zahtijevati specifične protokole čišćenja bazena prije ponovnog korištenja. Bakterije poput cryptosporidium, norovirusa, giardije, shigelle i E. coli mogu se prenijeti putem vode, uzrokujući simptome poput proljeva, mučnine, povraćanja ili bolova u trbuhu.

Hemikalije poput hlora obično su učinkovite u uništavanju bakterija, ali određeni patogeni poput cryptosporidiuma mogu preživjeti duže od standardnih hloriranih voda. Stoga je važno da bazeni održavaju odgovarajući nivo hlora i pravilan pH kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Osim bakterijskih infekcija, plivačko uho je još jedna uobičajna infekcija uzrokovana zadržavanjem vode u vanjskom ušnom kanalu, što može dovesti do upale i nelagode.

Da biste smanjili rizik od infekcija prilikom plivanja, stručnjaci preporučuju nekoliko koraka:

  • Prije ulaska u vodu, istuširajte se kako biste isprali tijelo od prljavštine.
  • Izbjegavajte gutanje vode iz bazena i nemojte plivati ako imate otvorene rane.
  • Pregledajte uslove bazena ili vodenog parka kako biste bili sigurni da je siguran za upotrebu, uključujući i prisutnost spasilaca.
  • Poduzmite mjere opreza ako imate oslabljen imunološki sustav ili ste nedavno imali proljev, jer ste osjetljiviji na teške infekcije.

Plivanje je korisna aktivnost za tijelo i um, ali je važno poduzeti korake kako biste osigurali da je i sigurno za zdravlje. Pridržavanjem ovih savjeta možete maksimalno uživati u ljetnim aktivnostima u bazenu bez brige o mogućim zdravstvenim rizicima.