Zdravlje

Šest zabluda: Znate li da ove navike mogu narušiti zdravlje?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šest zabluda: Znate li da ove navike mogu narušiti zdravlje?

Magazin Business Insider predstavlja neke od uobičajenih svakodnevnih navika koje uzimamo zdravo za gotovo, a koje bi mogle narušiti naše zdravlje. Prema mišljenju nekih medicinskih stručnjaka, pravite veliku grešku ako...

1. Izbjegavate gluten

Istraživanja su pokazala da je samo 1 posto Amerikanaca osjetljivo na gluten, odnosno da ima celijakiju, što znači da je za preostali dio stanovništva ovaj protein savršeno siguran. Ako ste odučili da ga bez potrebe eliminirate iz ishrane, trebali biste znati da, svaki put kada ukinete neku važnu grupu namirnica, nanosite štetu svom organizmu jer mu zakidate prijeko potrebne nutrijente.

2. Konzumirate bademovo mlijeko umjesto kravljeg

Unatoč tome što su bademi bogati proteinima, čaša bademovog mlijeka skoro uopće ne sadrži proteine. Štoviše, morali biste popiti šest čaša mlijeka da biste unijeli onoliko proteina koliko sadrži pola šalice badema.

3.Postite na sokovima (Juicing)

Ako ste odlučili da danima ispijate samo svježe cijeđene sokove, trebali biste znati da se cijeđenjem odstranjuju biljna vlakna, koja su prijeko potrebna za osjećaj sitosti. Štoviše, prekomjerna količina šećera može uzrokovati napade gladi, nagle promjene raspoloženja i iscrpljenost.

4. Uzimate velike količine vitamina C kada ste bolesni

Mala količina dodatnog vitamina C imat će pozitivno dejstvo na imunološki sistem, a gornja granica iznosi 2.000 miligrama. Ako ste unijeli više od toga, mogu se pojaviti mučnina, dijareja, povraćanje, gorušica, glavobolja i drugi propratni efekti.

5. Izbjegavate žumanca 

Točno je da jaja sadrže kolesterol, ali nekoliko jaja tjedno (najviše sedam) zaista neće značajno utjecati na povećanje vašeg nivoa kolesterola u krvi.

6. Jedete samo namirnice sa niskim sadržajem masnoća

Istraživanja su pokazala da ova vrsta namirnica ne smanjuje rizik od pojave raka dojke, kolorektalnog kancera ili srčanih bolesti, i ne utiče na smanjenje tjelesne težine. Štaviše, namirnicama kojima je odstranjena masnoća najčešće se dodaju šećeri, boje i zgušnjivači kako bi zadržale poznati ukus i teksturu.

(Cuvajzdravlje.ba)