Evo i kojih

Smanjenje konzumacije dviju namirnica može pozitivno uticati na zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Smanjenje konzumacije dviju namirnica može pozitivno uticati na zdravlje
Foto: Ilustracija

Pravilna ishrana ključna je za očuvanje općeg zdravlja i smanjenje rizika od raznih bolesti. Dodatno, može vam pomoći da održite stalni nivo energije kako biste svakodnevno bili na vrhuncu svojih mogućnosti.

Epidemiolog Tim Spector naglašava važnost naših prehrambenih izbora za opće zdravlje i dobrobit. Prema njegovim istraživanjima, ograničavanje unosa mesa i mliječnih proizvoda može imati pozitivan uticaj na crijevnu mikrofloru, što rezultira nizom zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje rizika od upalnih bolesti i dijabetesa.

Analiza provedena na 33.000 Amerikanaca pokazala je da oni koji praktikuju održivu prehranu nisu patili od nedostatka ključnih hranjivih tvari poput kalija, željeza i vlakana. Umjesto toga, njihova prehrana se temeljila na manjem unosu crvenog mesa i većoj konzumaciji povrća, mahunarki, gljiva i sličnih namirnica. Takav način prehrane, kako ističe Spector, pruža izvanredne koristi za opće zdravlje.

Ove spoznaje naglašavaju važnost svjesnih prehrambenih izbora i potiču nas da razmotrimo način na koji se hranimo kako bismo unaprijedili svoje zdravlje i dobrobit.