Zdravlje

Što jesti ako imate žgaravicu, gastritis i GERB?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Što jesti ako imate žgaravicu, gastritis i GERB?

koliko imate osjećaj kao da vam se u želucu ponekad nalazi vatrena kugla, vrijeme je da razmislite o vašoj prehrani.

Žgaravica je najblaži oblik tegoba sa želucom, dok gastritis, GERB i hijetalna hernija znatno otežavaju svakodnevno funkcioniranje.

Prehrana koja je prilagođena tom stanju ima cilj smanjiti i ako je moguće ukloniti tegobe, te smanjiti refluks i koliko je moguće smanjiti oštećenja sluznice jednjaka.

Gastritis karakterizira jaka bol u trbuhu, mučnina, pa čak i problemi s probavom, stoga je većina ljudi barem jednom u životu iskusila opisane tegobe. Glavni okidač je uglavnom hrana, međutim sve više tegoba se pripisuje upravo neuravnoteženom životnom stilu i prekomjernom stresu piše Ordinacija.hr.
Osnova prehrane za žgaravicu, gastritis i GERB

Osnova prehrane za žgaravicu i gastritis je dobro prokuhano povrće i voće, nemasno meso i riba, maslinovo ulje, uz razne kompote od voća. Od mliječnih proizvoda preporuka je koristiti jogurt, kefir i acidofil i nemojte zaboraviti na blagotvorno djelovanje pčelinjih proizvoda! Jela je poželjno začiniti začinskim biljem a smanjiti unos soli. Također, savjetuje se smanjenje pušenja i postizanje optimalne tjelesne mase. Jeste li znali da povećana tjelesna masa može također biti jedan od uzroka tegoba sa želucom?

Ukoliko promatramo hranu kroz razne skupine, puno lakše ćemo dobiti uvid koju hranu bi trebalo konzumirati, a koju izbjegavati. Cilj je da se fokusirate na hranu koju je poželjno konzumirati, a ne isključivo na hranu koja se izbjegava, te pozitivno pristupiti rješavanju problema. Zapamtite, stres je također jedan od okidača koji može dovesti do bolova u trbuhu!

Povrće: Preporučuje se kuhano, primarno gomoljasto povrće, dok paprika, crveni luk, krastavci i paadajz mogu izazvati tegobe. Umjesto pomfrita, uzmite kuhani krumpir bez suviše masnoće, ili krumpir pečen u pećnici bez masnoće.

Voće: Jabuke i kruške (preporučuje se oguliti), marelice i banane i drugo voće koje se podnosi, uz razne domaće pripremljene kompote od voća, dok se citrusi izbjegavaju.

Meso i životinjski proizvodi: Niskomasno i krto meso se preporučuju, uključujući i ribe i kuhana jaja, jer obroci sa povećanom masnoćom kod ovakvih tegoba štete želucu. Razne začinjene mesne prerađevine, meso pečeno u masnoći i sušeno meso bi se trebalo izbjegavati.

Žitarice: Već i vrapci na granama znaju da su cjelovite žitarice koje sadrže povećan udio prehrambenih vlakana i više nego pogodne za zdravlje probave. Stoga kruh od cjelovitih žitarica, graham peciva, zobena kaša i integralna riže se preporučuju. Nemojte kombinirati tjesteninu sa sirom ili masnoćama.

Mliječni proizvodi: Mladi kozji kravlji sir, sir sa smanjenim udjelom masti, vrhnje sa niskim udjelom masti i razni jogurti (kefir, acidofil) se preporučuju. Mliječne proizvode sa povećanim udjelom masnoća kod gastritisa i drugih tegoba sa želucem treba izbjegavati.

Za kraj, par kratkih savjeta

1. Budite umjereni, jedite više manjih obroka, nemojte nikad pregladnjeti i nikad se nemojte prejedati.

2. Nemojte kasno jesti, niti lijegati neposredno nakon obroka (zadnji obrok 3 sata prije lijeganja).

3. Izbjegavajte masnu, jako začinjenu, slanu i prženu hranu. Ukoliko ste navikli na intenzivniji okus hrane, biti će potrebno jedno vrijeme prilagodbe (2 do 3 tjedna) na blaži okus hrane.

4. Uvijek u džepu imajte par badema: osim što su ukusni, istraživanja govore da ublažavaju simptome žgaravice.

5. Tekućinu radije pijte barem 15 minuta prije i sat vremena nakon obroka, nego uz obroke. Gazirana pića izbjegavajte u potpunosti, radije odaberite vodu ili prirodan sok od jabuke.