Ostanite smireni

Što raditi ako vas uhvati grč dok plivate

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Što raditi ako vas uhvati grč dok plivate
Foto: Ilustracija

Plivanje je sjajan način za vježbanje i opuštanje, ali kao i svaki drugi sport, nosi određene rizike. Dva od tih rizika su grčevi u mišićima. Evo kako možete spriječiti ovaj problem i što učiniti ako se nađete u takvoj situaciji.

Ostanite smireni

Panika može pogoršati situaciju. Pokušajte ostati mirni i kontrolirajte disanje. Ako osjećate grč, važno je ne paničiti.

Pronađite podršku

Ako ste u bazenu, potražite pomoć od spasitelja ili drugih plivača. Ako ste u prirodnoj vodi, pokušajte se što prije vratiti na obalu.

Koristite tehnike opustanja mišića

Ako je moguće, pomažite sebi istezanjem pogođenog mišića dok ste i dalje u vodi. Na primjer, ako vas je grč uhvatio u nogama, pokušajte ispružiti nogu i istegnuti mišić polako.

Okrenite se na leđa

Ako ste u velikim poteškoćama i ne možete se opustiti, okrenite se na leđa kako biste lakše disali i pokušajte se usmjeriti prema obali ili sigurnom mjestu.

Ako ste u mogućnosti, plivajte prema obali ili prema osobi koja vam može pomoći. Ako imate mobilni telefon, pozovite pomoć.

Ako plivate u vodama gdje su grčevi česti, razmislite o nošenju plivačkog jastučića ili druge plivačke opreme koja vam može pomoći u slučaju grčeva.

Ako se često suočavate s grčevima dok plivate, posavjetujte se s liječnikom. Možda je potrebno pregledati vaš prehrambeni unos, hidrataciju ili opće zdravstveno stanje.