oprez!

Stručnjaci upozoravaju: Zašto biste odmah trebali baciti plastičnu dasku za rezanje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Stručnjaci upozoravaju: Zašto biste odmah trebali baciti plastičnu dasku za rezanje
Foto: Instagram

Kuhinja je prostor u kojem svakodnevno pripremamo obroke, ali mnogi od nas ne obraćaju dovoljno pažnje na to koliko su važni za naše zdravlje i naši alati, uključujući dasku za rezanje.

Stručnjaci upozoravaju da plastične daske koje pokazuju znakove trošenja mogu predstavljati ozbiljan rizik, a evo zašto.

Stručnjak za hranu Adam James Pollock savjetuje da plastične daske treba odmah zamijeniti čim počnu pokazivati znakove oštećenja.

Na svom profilu na platformi X, Pollock je podijelio upozorenje uz fotografiju crvene daske koja je gotovo potpuno izblijedila zbog broja posjekotina, naglašavajući da 'ako vaša daska izgleda ovako, odmah je bacite.'"

Ovaj savjet nije bez razloga, jer stručnjaci smatraju da oštećene plastične daske mogu postati prijetnja za zdravlje.

Mikrobi i bakterije

Studije su pokazale da bakterije poput salmonele i listerije mogu preživjeti na plastičnim daskama, posebno ako se ostave preko noći. Mikroorganizmi se često talože u sitnim posjekotinama koje ostaju na plastici nakon svakog korištenja. S druge strane, drvene daske imaju prirodnu sposobnost da apsorbiraju bakterije, uništavajući ih u vrlo kratkom vremenu.

Mikroplastika

Još jedan ozbiljan problem s plastičnim daskama je otpuštanje mikroplastike tokom rezanja hrane. Najnovija istraživanja pokazala su da daske od polietilena i polipropilena mogu ispuštati mikroplastiku koja se zatim lijepi za hranu – meso, povrće pa čak i voće. Konzumiranje hrane s tragovima mikroplastike može imati dugoročne negativne efekte na zdravlje.

Zašto su drvene daske bolja opcija?

Drvene daske su zdravije za korištenje, jer drvo ima sposobnost da prirodno uništava bakterije koje mogu ostati na površini, čineći ovu opciju sigurnijom za pripremu hrane. Također, drvene daske ne izazivaju stvaranje mikroplastike, a noževi na njima ostaju oštriji duže nego na plastici.

Ako još uvijek koristite plastične daske koje su počele trošiti ili gubiti boju, možda je vrijeme da pređete na drvene. Ovaj jednostavan korak može značajno doprinijeti vašem zdravlju i dugoročno očuvati kvalitetu vaših noževa.

Sljedeći put kada budete pripremali obrok, obratite pažnju na stanje vaše daske za rezanje... možda je pravo vrijeme za njenu zamjenu.