Čiste neistine

Stvari koje ste čuli ili pročitali o vakcinama, a koje jednostavno nisu tačne

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Stvari koje ste čuli ili pročitali o vakcinama, a koje jednostavno nisu tačne
Foto: Unsplash

Živa u vakcinama? Jeste li ikada čuli za ovo ili pročitali negdje? Živa je metal za koji nam odmalena govore da je otrovan, a ako išta zapamtimo sa časova hemije, to je da je živa otrovna.

Sjećate se kada su vam roditelji govorili da se ne igrate sa živinim toplomjerom, jer ako se razbije, onda kapljice žive završe na podu, pa nas mogu otrovati ili otrovati naše ljubimce ako ih imamo?

Živini termometri se danas ne koriste u većini domaćinstava, a i u zdravstvu, baš zbog toga. I sve je to sasvim tačno – živa jeste izuzetno otrovna. Stoga, ako negdje čujemo da u vakcinama ima žive, bićemo zabrinuti. Međutim, o čemu se radi?

Šta je tiomersal?

Postoji molekula zvana tiomersal (thiomersal, thimerosal) i to je jedno organsko jedinjenje sa živom (Hg). Dakle, ponovimo – živa veoma otrovna i vrlo nepoželjna, ali jedinjenje nije isto što i element.

Čiste, elementarne tvari imaju drugačija svojstva od svojih spojeva: natrijum i hlor su veoma otrovni elementi, ali u jedinjenju čine natrijum hlorid, koju mi svakodnevno unosimo kao kuhinjsku so, a u našem organizmu ovo jedinjenje se rastvara na jone hlora i jone natrijuma koji ne djeluju toksično.Također, različiti spojeve nekog elementa imaju različita svojstva, pa i različitu toksičnost.

Metil-živa vs. etil-živa

Tako je i sa živom: većina jedinjenja žive jeste toksična, poput metil-žive, ali tiomersal je etil-živa, koja ima nešto drugačija svojstva. Ovo jedinjenje djeluje antigljivično i ima antiseptična svojstva. Dakle, u termometrima se ne nalazi etil-živa, niti se u vakcinama nalazi čista, elementarna živa. U vakcinama služi kao prezervativ tj. konzervans – ovo jedinjenje sprječava razvoj gljivica i bakterija u vakcinama. Osim u vakcinama, koristi se i u proizvodima za oči i nos, u bojama za tetovaže…

Da li u vakcinama ima tiomersala?

Od 1999. ovaj spoj se više ne dodaje u vakcine za djecu, kako bi se otklonile sumnje u štetnost vakcina. Nalazi se još uvijek u vakcinama protiv sezonske gripe.

Ipak, i dalje se može naići na komentare u kojima neko „dokazuje“ kako su vakcine „štetne“ jer sadrže tiomersal.

Studije toksičnosti (1) koje su komparirale metil-živu i etil- živu, pokazale su kako postoji velika i detektabilna razlika između ova dva jedinjenja. Tiomersal tj. etil-živa ima kraći poluživot, lakše i bolje se uklanja iz organizma i nije rizična.

Metil -živa se, sa druge strane, nakuplja u organizmu jer se slabije eliminiše.Vrijeme poluizlučivanja za metil-živu (vrijeme koje treba proći da se polovina unijete tvari izluči iz organizma) iznosi 72 dana, dok za tiomersal tj. etil-živu iznosi 7-10 dana.

Kada vam neko spomene živu u ribi, recimo u tuni iz konzerve, tu se radi o toksičnoj, sporo-eliminisanoj metil-živi. Žive iz metil-žive u tuni u konzervama može biti i oko 50 mikrograma, dok u vakcinama u kojima ipak ima tiomersala, žive iz ovog jedinjenja ima duplo manje.

Sama MMR/ MPR vakcina, oko koje se širi najviše dezinformacija, ne sadrži ni tiomerzal ni aluminijum.

Tiomersal se nalazi u nekim vakcinama za odrasle, poput multidoznih vakcina protiv gripe (Fluvirin i Fluzone, do oko 25 mikrograma žive iz tiomersala). Ima ga i u vakcinama za protiv difterije i tetanusa (DT, dT i TT – ovo potonje je tetanus toksoid), ali ne u onim koje se koriste za djecu.