Zdravlje

Trudnice zaražene koronavirusom neće zaraziti svoju bebu, ako su poduzete mjere opreza

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Trudnice zaražene koronavirusom neće zaraziti svoju bebu, ako su poduzete mjere opreza

Naučna studija sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama sugerira da trudnice koje su zaražene koronavirusom neće prenijeti infekciju na svoju bebu tokom porođaja ako su poduzete mjere opreza.

Od 120 beba rođenih u tri bolnice u New Yorku nijedna nije bila pozitivna na koronavirus nakon rođenja. Isti rezulati su se ponovili i dvije sedmice nakon što su neke majke dojile svoju djecu.

Iako su rezultati uvjerljivi, naučnici kažu kako su potrebna veća ispitivanja.
Podaci o riziku prijenosa koronavirusa tokom trudnoće i dojenja su rijetki, pa se preporuke za trudnice i nove majke razlikuju.

U Velikoj Britaniji, Kraljevski fakultet opstetričara i ginekologa preporučuje da majke trebaju dijeliti sobu sa svojim bebama i dojiti ako žele, ali uz odgovarajuće mjere opreza.

Zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) kažu da prednosti dojenja nadmašuju potencijalne rizike od širenja koronavirusa.

S druge strane, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti sugeriraju razmatranje privremenog odvajanja novorođenčeta od majke, kako bi se smanjio rizik od prenošenja virusa na dijete. U ovoj situaciji majke mogu razmisliti o izdajanju mlijeka, piše BBC.

Prema ovom istraživanju majkama i bebama je dopušteno boraviti u istoj sobi, a majke su čak i dojile bebe noseći maske za lice i redovno su dezinficirale ruke.

Svih 120 beba bilo je testirano pomoću brisa za nosa. Marian Knight iz britanskog nacionalnog nadzora koronavirusa u trudnoći kazala je kako je ovo istraživanje podržalo dosadašnje smjernice.

(Cuvajzdravlje.ba)